Lågprisbiljett kostar mer än ordinarie

SJ:s ”billiga” biljetter kan bli dyra

NYHETER

Har du sett SJ:s nya reklamkampanj – och tänkt åka från Stockholm till Göteborg för 147 spänn?

Glöm det, om du inte vill åka om 45 dagar vill säga. Och var riktigt vaksam när du bokar.

Sj:s lågprisbiljetter kan komma att kosta skjortan.

Om du känner dig förvirrad av Sj:s priser är du inte ensam. När Aftonbladet.se granskar Sj:s bokningstjänst på internet utkristalliserar sig många frågetecken. Varför kostar en lågprisbiljett till Göteborg MER än en ordinarie biljett? Och varför i hela fridens namn kan man boka en lågprisbiljett på fredagar, då informationen klart säger att den bara gäller måndag till torsdag? Och var finns biljetterna för 147 kronor?

Vi låter Sj:s presschef Kajsa Moström räta ut våra frågetecken.

Om man vill åka torsdag 20/5 från Stockholm till Göteborg kostar den "billiga" biljetten 721 kronor och ordinarie biljett 649 kronor. Hur kommer det sig?

– Vi har tagit bort våra lågtrafikavgångar men det gick inte att praktiskt ta bort de gula markeringarna på vår hemsida. Det är något man får stå ut med tills våra nya hemsida kommer ut till helgen, säger Moström.

Inga pengar tillbaka

Vid Aftonbladets granskning kan vi inte finna någon information om att lågtrafikbiljetten inte längre finns, trots att Kajsa Moström hävdar att de informerar kunderna. Några pengar tillbaka vill Sj inte ge till dem som trott att de bokat lågprisbiljetter.

– Nej, man ser ju priset när man bokar biljetten, säger hon.

Har ni någon förståelse för att det blir förvirrande för dem som inte vet vad en biljett borde kosta?

– Ja, det är beklagligt att det blivit så här. På vår nya hemsida blir det både tydligare och enklare att boka biljetter, säger Moström.

Just-nu-biljetter tar över

Motsägelsen att man kan boka lågprisbiljetter på dagar då det enligt hemsidan inte finns några sådana, beror också på att den typen av biljett tagits bort.

– Systemet tog ut sig självt nu när vi har vår Just-nu-biljett. Åker man på avgångar som inte så många vill åka på eller bokar tidigt blir det billigare, säger hon.

I annonser går SJ ut med att det finns biljetter från 147 kronor mellan Stockholm och Göteborg. Vill du åka dit för det priset får du boka nu och åka om 45 dagar. SJ kan inte säga hur många biljetter för 147 kronor som finns på tågen.

– Nej, det går inte att säga. Vi har folk som tittar på varje avgång och det är efterfrågan som styr. Vill många åka på det tåget stiger priset. Skulle alla få åka för 147 kronor skulle SJ:s ekonomi braka ihop, säger hon.

– Det finns billiga biljetter varje dag, det kan jag garantera.

Priset Stockholm-Göteborg varierar mellan 147, om man bokar tidigt, och 998 kronor.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM