Man utnyttjade flickor sexuellt

Över 100 drabbade - mannen träffade dem via internet

NYHETER

En 30-årig man i Malmö sitter sedan förra månaden häktad för att ha utnyttjat ett stort antal flickor i hela landet sexuellt.

Mannen har fått kontakt med dem genom ungdomssidor på internet och förmått dem att posera och i flera fall gå med på fysisk sex med honom.

Många av flickorna är bara 13 eller 14 år gamla. Härvan är den hittills största i sitt slag som avslöjats i landet.

– Vi har identifierat ett 20-tal flickor men antalet kommer sannolikt att passera hundra, säger kammaråklagare Ulrika Rogland som leder förundersökningen.

Polisen tror att det i verkligheten rör sig om betydligt fler flickor. Alla bevis i form av bilder och filmer finns samlade i mannens dator. Filerna går tillbaka till 2004 då mannen flyttade från Norrland till Malmö. Men 30-åringen själv har medgett att han haft kontakter med unga flickor sedan 1999 – även om han påstår att dessa förmedlades av en kvinna vid namn Alexandra.

Poserade i webbkamera

Utredarna är övertygade om att ”Alexandra” är hans alter ego.

– Unga flickor är i regel rädda för en främmande man men inte alltid för en främmande ung kvinna, säger Ulrika Rogland.

Mannen, som i sina tidigare hemtrakter har dömts för förförelse av ungdom, har själv kallat sig för ”FK”. Både FK och Alexandra har sagt sig vara 25–26 år gamla.

Alexandra alias FK övertalade flickorna att mot en liten ersättning posera framför en webbkamera medan 30-åringen laddade ned bilder och filmer. I hans dator har polisen funnit minst 15000 bilder och 150 filmer.

Mannen har också förmått flickor att sälja fysisk sex mot pengar. Flickorna har träffat honom i hans bostad, på hans företag och i hans bil och fått några hundralappar upp till 1000 kronor betalt.

Polisen namngav på fredagen fyra webbplatser som mannen har använt: Lunarstorm, Snyggast, Snuttis och Porris.

Än så länge har enbart fyra flickor förhörts, en 16-årig flicka från Stockholm och tre flickor i åldern 13–14 år från Malmö. En av de tre hade fattat tycke för mannen och haft sex med honom flera gånger.

Anmäld för våldtäkt

– Vi kontaktar alla vi kan identifiera och hoppas att andra utnyttjade själva hör av sig. Det är viktigt också för att flickorna själva ska få stöd och hjälp. De har lurats av en mycket förslagen person, säger Ulrika Rogland.

Polisen fick upp spåren då 16-åringen anmälde 30-åringen för våldtäkt i höstas. I januari berättade två av Malmöflickorna om mannen för polisen.

Mannen greps den 15 mars och häktades några dagar senare på sannolika skäl misstänkt för sexuellt utnyttjande av underåriga. Samtidigt kvarstår misstanken om våldtäkt på 16-åringen.

TT