Japan ber om förlåtelse för krigsbrott

Oklart om avbönen leder till toppmöte

NYHETER

En tydlig japansk avbön för historiska övergrepp hoppas öppna dörren för toppmöte mellan Japan och Kina.

– Japan har i det förflutna genom sitt koloniala styre och sina anfallskrig vållat ofantlig skada och lidande bland befolkningen i många länder, särskilt i asiatiska nationer, sade Japans premiärminister Junichiro Koizumi inför en asiatisk-afrikansk konferens i Indonesiens huvudstad Jakarta på fredagen.

Försoningsgest

Koizumis förlåtelse anses ha varit ett försök att reparera den anfrätta relationen mellan Japan och grannlandet Kina, där anti-japanska protester rasat och lett till en diplomatisk schism mellan länderna.

Talet – som inte explicit riktade sig till Kina – sammanföll med premiärministerns försök att få till stånd ett toppmöte med Kinas president Hu Jintao för att reparera relationen.

President Hu å sin sida levererade ett tal med tonvikten på Kinas fredssträvan och nämnde inte Japan. Men från Peking kom rapporter att Kina stängt ned ett antal anti-japanska internetsidor av rädsla för en ny protestvåg.

Ny kritik

Trots att alla ögon riktades mot de båda länderna under konferensen i Jakarta var det oklart om Japans avbön verkligen skulle leda till ett toppmöte mellan Hu och Koizumi.

– Vi håller på att samordna för ett möte i morgon, sade Koizumi.

– Vi trycker inte på för mötet. Det är upp till kinesernas egen bedömning.

Kinesernas – och sydkoreanernas – förbittring över Japans blodiga ockupation före 1945 fick fart när Tokyo nyligen godkände en skolbok som bagatelliserar övergreppen. Singapore sällade sig på fredagen till bokens kritiker och anklagade den för att stå för en ”ganska märklig tolkning” av historien.

Missnöjet anses också få ny näring av Koizumis årliga besök vid krigsminnesmärket Yasukuni, som hedrar Japans 2,5 miljoner krigsoffer – bland dem även dömda krigsförbrytare. Att ett stort antal japanska parlamentsledamöter besökte minnesmärket på fredagen möttes av förnyat ”starkt missnöje” från Kina, enligt ett uttalande från kinesiska UD.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM