Fransk åklagare lägger ned åtal mot Volvo

Åtalades för brand i Mont Blanc-tunneln

NYHETER

Den franska åklagaren lägger ned åtalet mot Volvo gällande den svåra branden i Mont Blanc-tunneln i mars 1999 då 39 människor omkom.

Den franska statsåklagaren, Vincent Le Pannerer, begärde på fredagen att alla åtalspunkter mot Volvo läggs ned, skriver Reuters.

Enligt statsåklagaren finns det inga bevis för att det var något fel på den belgiskregistrerade Volvo-lastbil som fattade eld halvvägs genom tunneln den 24 mars 1999.

– Domstolen måste vara säker. Om inte måste den lägga ner åtalet mot Volvo, sade åklagaren i ett uttalande.

Domstolen ska nu ta ett beslut i frågan, men det är osannolikt att åtalet kvarstår efter statsåklagarens begäran.

”Är väldigt glada”

– Vi är naturligtvis väldigt glada för att åklagaren har förstått vår förklaring till det som inträffade i Mont Blanc-tunneln, säger Volvo Lastvagnars presschef Claes Claeson till TT.

Två teorier har stått mot varandra.

– Den ena gjorde gällande att det handlade om en luftfilterbrand, där motparten påstått att vi känt till att det skulle vara ett problem med luftfiltren och att det skulle vara väldigt vanligt att de börjar brinna. Vi har hävdat motsatsen, det är oerhört ovanligt.

Tekniskt omöjligt

Volvo har hävdat att teorin om en luftfilterbrand är tekniskt omöjlig.

– Den fungerar inte ens i teorin.

En annan expertgrupps förklaring till branden är att den berodde på ett kraftigt och plötsligt oljeläckage.

– Någonting kan ha slagit upp i motorrummet och skadat något av oljefiltren så att det började spruta olja på den heta sidan av motorn.

Så länge lastbilen rullade bildades bara vit rök, men när föraren uppmärksammade röken och stannade bilen blev blandningen mellan luft och bränsle sådan att den antändes.

– Det kan ha uppfattats som en explosion.

Claeson säger att vittnesuppgifter och den apparatur som fanns i tunneln stöder ett sådant förlopp.

TT-Reuters