"Jag är inte avundsjuk"

Läs hela chatten med EvaEmma.

NYHETER

Aftonbladets nya kolumnist svarade på läsarnas frågor.

Hon fick ta emot både ris och ros.

   EvaEmma säger: Ey yo, nu är jag här!

julias mamma säger: Äntligen någon som håller med mig. Hur ofta kommer din krönika ut?

   EvaEmma säger: varannan fredag. Varannan vecka jag, varannan vecka Anna Ekelund.

Nisse säger: Villket är det största problemet för unga kvinnor i dag, som du ser det?

   EvaEmma säger: Hm... Unga kvinnor har väl samma problem som alla andra. Arbetslöshet, krig, miljöförstöring, stress...

Linda säger: Hej EvaEmma, jag undrar bara om du har egna barn eller har studerat pedagogik, sociologi och psykologi, med tanke på att du ska skriva om barnuppfostran.

   EvaEmma säger: Nä, jag är bara uppväxt i en stor familj och har jobbat mycket med barn både i Sverige och USA, främst inom idrott.

Kenneth säger: Hej EvaEmma!

Jag undrar varför du inte vill kalla dig feminist? Du säger att "man inte ska kämpa för någons lika rättigheter utan allas?" Feminism handlar just om att kämpa för allas rättigheter, oavsett kön, ursprung och religion. Jag tycker det är dags att feminismen återfår sin rätta innebörd!

   EvaEmma säger: Jaja, men för mig innebär ordet att man strider för det feminina.

Lin säger: Anser du inte att du kanske har lite för mycket fördomar gentemot de tjejer som har plastikopererat sig? Vad gör det dej? Jag är en fördomsfri människa och det mår jag väldigt bra av! Mvh Lin

   EvaEmma säger: Jag är medveten om att jag har fördomar. Vad jag ville poängtera med dagens kolumn är att det inte räcker att vara en plastikopererad tjej. Mana måste vara mera. Jag upplever att många tjejer tycker att det "räcker" att se bra ut.

Tarlet säger: Jag har egentligen ingen fråga, vill bara ge cred till någon som tänker precis som jag! Du är grym bruden :D

   EvaEmma säger: Tack=)

CM säger: Hur kan du ha så kraftigt negativa åsikter om en patientgrupp som BDD, som du uppenbarligen saknar kunskap om? Är du lika negativt ställd till människor som lider av ätstörningar eller tvångssyndrom, sjukdomar som är besläktade med BDD?

   EvaEmma säger: Jag tycker att BDD verkar vara en sjukdom som skulle kunna "botas" med litet sunda perspektiv på saker och ting. Jag har full förståelse för att det finns människor som mår dåligt och har den diagnosen.

Martin säger: Hej! Om du nu slaviskt följer Big brother men tycker att de som plastikopererar sig är svaga människor borde du inte att tycka vissa av deltagarna är ganska svaga?

   EvaEmma säger: Jo, absolut. Det tycker jag.

krilleb säger: Hej, har vi inte alla hamnat i moralpanik? Tider förändras, åtgärder att förändra sitt utseende förändras.

   EvaEmma säger: Jag förstår inte frågan, tyvärr?

stelben säger: Jag antar att du i samband med din krönika idag är beredd att jobba lite övertid med att besvara mail från diverse Silikontjejer... håller för övrigt med dig!

   EvaEmma säger: Jag har fått många mejl, men det är positivt. Jag är glad att så många människor har energi att tycka!

mrs majsan säger: Tjenare Vem vinner BB 2005?

   EvaEmma säger: Hehe, jag hoppas på Laila eller Britt. Det är mina favoriter.

maria säger: HEJ EvaEmma....jag tycker att det e tufft gjort av dig att gå ut och skriva krönika om dessa saker trots din unga ålder. Stå på dig!!

   EvaEmma säger: Tack!

säger: Hej!Jag har opererat mina bröst i normal storlek,för att jag mår bättre av det!Jag tyckte inte det var så roligt att leta behå i storlek AA. Och jag är inte lat! Är trebarnsmamma och arbetar för fullt!

   EvaEmma säger: You go girl! Jag tycker inte att du är korkad. Min krönika vänder sig till unga tjejer som tror att utseende betyder allt.

Linnéa säger: Hej EvaEmma. Jag undrar om du är avundsjuk på dom tjejer som gör sådant? är det därför du skriver detta?

   EvaEmma säger: Nej. Det stod i min krönika, men jag kan säga det igen. Nej, jag är inte avundsjuk.

Var drar du gränsen mellan så kallade vanliga plastikoperationer och sådana motiverade av psykiska eller fysiska orsaker? Tycker du att du har tillräcklig insikt i dessa frågor? Och hur kan du kalla oss plastikopererade för lata med mera? Christina

   EvaEmma säger: Jag drar gränsen vid människor som väljer att se plastikopererade ut för att de inte tycker att det "riktiga" duger.

Lisa säger: Vad skulle du säga om din bästa kompis kom med värsta silikonbysten?

   EvaEmma säger: Skratta.

Niclas säger: Varför kan inte folk få bestämma över sin egna kropp?. Om man vill göra en plastik operation så får man väl gör det.

   EvaEmma säger: Ja, om man inte gnuggar det i ansiktet på folk.

åke säger: Vad tror du nya feministpartiet kan åstadkomma? Eller blir det bara ett missnöjesparti?

   EvaEmma säger: Jag tror en hel del om det partiet, och tycker ännu mera. Du kommer nog att få läsa det i någon kommande krönika.

morsan säger: Hur gör man – som förälder – för att ge sitt barn en stark självkänsla? Vad är viktigast, tycker du?

   EvaEmma säger: Kramas!

säger: Bra skrivet! Vill bara säga att även killar gillar inte detta sjuka beteende som vissa

tjejer håller på med.

   EvaEmma säger: Bra att veta!

Terje säger: Våga stå för dina åsikter... Vad röstade du i förra valet?

   EvaEmma säger: I en demokrati är det brukligt att var och en får välja om man vill berätta hur man röstar eller inte.

krilleb säger: Hej EvaEmma. Många åsikter och ingen riktig ståndpunkt, men är du inte lite motsägelsefull också? Intressant första krönika, håller med om det mesta.

   EvaEmma säger: Nej, jag tycker inte att jag är motsägelsefull.

Lin säger: Jag säger inte att man inte får TYCKA om saker, men vissa saker bör man hålla för sig själv, speciellt om man har sådana fördomar som du. Det är vad jag anser. Låt människor plastikoperera sig om dom vill det och om dom framför allt mår bättre av det. Är det inte fantastiskt bra en människa kan må bättre av ett sådant ingrepp, om det verkligen är deras dröm.

   EvaEmma säger: Jag håller inte med.

Patrick säger: Varför verkar du så besynnerligt arg på yngre personer med dåligt självförtroende. är det inte mening att man ska stötta de utsatta?

   EvaEmma säger: Jo, men man stöttar ingen genom att låta dem bygga om sina kroppar.

   EvaEmma säger: Ha det bra, alla!