Skatteverket synar pokerspelare

Pokerexperten Ken Lennard: "Myndigheterna vet inte vad de håller på med"

NYHETER

Skatteverket ska specialgranska pokerspelare.

Ett nittiotal deklarationer ska under luppen.

- Det rör sig om stora pengar, säger Dag Hardyson, Skatteverkets rikssamordnare för kontroll av elektronisk handel till aftonbladet.se

Orsaken är att man vill få en insikt i pengarna kring pokerspelandet. Framförallt ska man koncentrera sig på att granska turneringsvinster som svenskar spelat ihop i USA. Vinster utanför EU ska nämligen beskattas som inkomst av kapital. Och det handlar om mycket pengar.

- Ungefär hundra miljoner. Men det borde vara mycket mer, vi har bara tittat på turneringsvinster. Vi har inte riktigt möjlighet att skaffa uppgifter om online-poker eftersom de sajterna oftast ligger i skatteparadis, säger Dag Hardyson.

Han säger att han tror att man i framtiden även kommer att kunna komma åt dem som spelar poker online men att det då krävs ett internationellt samarbete.

"Det blir ju inte lite pengar"

I dagsläget väljer Skatteverket att granska turneringarna och de stora spelarna.

- Om en person spelar ihop 30 miljoner på turneringar i USA så ska det ju beskattas 30 procent. Det är ju inte lite pengar. Jag säger inte att spelarna skulle fuska. Grejen är att vi inte har tittat på det här tidigare. Det är mer en riskbedömning över branschen.

Hur tog ni fram namnen på de personer som ni valde att granska?

- Det är väldigt, väldigt lätt. Alla som ingår i min grupp är experter på internet och sökning och spårning. Det finns hur mycket uppgifter om prispengar som helst på nätet. Så det behöver man inte vara speciellt skicklig för att hitta.

Får mothugg av pokerexpert

Men Aftonbladets spelkrönikör Ken Lennaard, som även är expertkommentator på Kanal 5, menar att myndigheterna är fel ute.

- De förstår inte hur poker fungerar, säger han.

- Om jag spelar 20 turneringar som kostar, säg 2500 dollar styck att vara med i, så har jag lagt ut 50 000 dollar. Om jag sen vinner 40 000 så säger Skatteverket att jag gått med vinst när det i själva verket är tvärtom.

- Vi pokerspelare vill att det ska bli som i USA där poker bedöms som skicklighet och inte tur. Där betalar spelarna skatt men kan även göra avdrag. I Sverige idag bedöms det som hasardspel, att det handlar om tur.

En gång för alla. Ar det tur eller skicklighet som gäller i poker?

- Det är klart att det är skicklighet.

Karl Thor

ARTIKELN HANDLAR OM