Lear ska lägga ned fabriker

3000 jobb i Sverige hotas av ökad produktion i låglöneländer

NYHETER

Göteborg

Den amerikanska bildelstillverkaren Lear, med nästan 3 000 anställda i Sverige, planerar fabriksnedläggningar och ökad produktion i låglöneländer. Beskedet lämnades i samband med en oväntat dyster delårsrapport på fredagen.

Delårsresultatet pressades av att Volvo-ägaren Ford och Saab-ägaren General Motors (GM) skurit ned produktionen kraftigt. Därtill försämrades marginalerna av högre råvarukostnader.

Kvartalets försäljning sjönk med 4,6 procent till 4,29 miljarder, vilket gav en nettovinst på 15,6 miljoner dollar, 23 cent per aktie. Därmed föll resultatet med 83 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

Nettoresultatet lyftes av tillfälliga skattelättnader i Polen. Exklusive engångsposter blev det en förlust på tre cent för kvartalet. Analytiker hade i genomsnitt räknat med vinst exklusive engångsposter på fyra cent per aktie, enligt Reuters Estimates.

Skakade om marknaden

Delårsrapporten skakade om marknaden och Lear-aktien föll under fredagens handel på New York-börsen.

Koncernledningen sade i samband med rapporten att man planerar att lägga ned fabriker, lämna affärsområden med dålig lönsamhet och öka produktionen i låglöneländer. Några konkreta besked för enskilda länder och fabriker ville man dock inte gå in på.

Lear, med fler än 110 000 anställda i 34 länder, har med en rad varsel på senare år successivt skurit ned närvaron i Sverige. Senast i februari varslades anställda i Trollhättan och Tidaholm då GM beslutade att förlägga produktionen av europeiska mellanklassbilar till tyska Opel i Rüsselsheim i stället för hos Saab i Trollhättan.

- Det är avklarat nu, sade Ulf Holmeby, fackförbundet Metalls klubbordförande på företaget på fredagen.

Några planer på nya åtstramningspaket i Sverige hade Holmeby inte hört talas om.

Utöver Trollhättan och Tidaholm har Lear anläggningar och kontor i Färgelanda, Göteborg, Tanumshede och Vänersborg.

Joakim Goksör/TT