Misstänkt 11/9- terrorist erkänner

Åtalad för stämpling till terrorism, flygplanskapning och mord

NYHETER

ALEXANDRIA

Zacarias Moussaoui – den ende som åtalats i USA i samband med terrordåden den 11 september 2001 – förklarade sig på fredagen skyldig.

Tidigare på dagen inleddes en rättegång i Spanien mot tre andra misstänkta för 11septemberattacken.

Foto: AFP
Zacarias Moussaoui anklagas bland annat för stämpling till terrorism, flygplanskapning och mord, och förklarade sig skyldig på samtliga punkter.

– Jag förväntar mig ingen nåd från amerikanerna, sade den 36-årige Moussaoui som kan dömas till döden.

I sista stund hade hans advokater begärt att domstolen skulle bedöma Moussaoui som alltför mentalt störd för att kunna förklara sig skyldig. Domaren Leonie Brinkema sade dock att hon funnit att Moussaoui är ”fullständigt kapabel” att fatta beslutet.

Moussaoui, en fransman med marockanska rötter, anklagas bland annat för stämpling till terrorism, flygplanskapning och mord, och förklarade sig skyldig på samtliga punkter som domaren läste upp.

Moussaoui, som greps ett par veckor före terrordåden, hävdade att det aldrig var meningen att han skulle delta i attackerna den 11 september – utan i en annan flygplansattack mot Vita huset i Washington.

– Jag utbildades på en 747:a för att senare använda ett sådant plan för att slå till mot Vita huset.

”Inte min sammansvärjning”

Angående 11september-attentaten sade Moussaoui i domstolen:

– Det var inte min sammansvärjning.

Han fick pilotutbildning i Oklahoma och greps av FBI sedan en flyglärare tyckt att han betedde sig misstänkt. Han erkänner att han är medlem av Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida, men exakt vilken roll han spelade är oklart.

Tidigare trodde amerikanska myndigheter att han skulle ha varit ”den 20:e kaparen” i 11septemberattacken, men på senare tid har teorin lagts fram att han skulle ha deltagit i en ”andra våg” av terrorattacker.

Moussaoui riskerar dödsstraff, men sade i rättssalen att han ska göra allt för att undvika det straffet. Vissa bedömare har spekulerat i att Moussaouis syfte med att erkänna skulle vara att bli martyr för al-Qaidas sak.

Största i Europa

Rättegången som drog i gång i Madrid är den största i Europa mot muslimska terroristmisstänkta. Av de 24 åtalade anklagas tre för inblandning i 11september-attentaten.

Imad Eddin Barakat Yarkas, alias Abu Dahdah, anklagas för medhjälp vid terrordåden i New York och Washington och riskerar över 60000 års fängelse – 25 år för vart och ett av dödsoffren.

Han sägs ha grundat al-Qaidas spanska gren och åtalas även för att ha rekryterat unga islamister för militär utbildning i Afghanistan, Tjetjenien, Bosnien och Indonesien.

De andra två som anklagas för 11september-attentaten kan få samma straff som Yarkas. Den ene misstänks för att tillsammans med Yarkas ha hjälpt flygplanskaparen Muhammad Atta att slutföra attentatsplanerna under resor i Spanien i juli 2001. Den andre filmade World Trade Center och ska ha gett filmen till al-Qaida.

Den kände antiterrordomaren Baltasar Garzón har förberett åtalen mot de 24 misstänkta, de flesta av syriskt ursprung. Alla utom en står åtalade för att tillhöra en terroristgrupp, och alla nekar. Rättegången väntas pågå flera månader.

TT-Reuters