Krisen över – för den här gången

Berlusconi tillkännagav ny regering

NYHETER

ROM

Premiärminister Silvio Berlusconi tillkännagav sin nya regering på lördagen och satte därmed punkt för den politiska kris som har skakat Italien de senaste veckorna. Men inför valet nästa år hotar ny oro.

Mitten-högerregeringen, som på kvällen invigdes i ämbetet av president Carlo Azeglio Ciampi, har bara drygt ett år på sig att väcka nytt liv i Italiens skakiga ekonomi inför parlamentsvalet i maj 2006.

Berlusconis nya ministär, döpt till BerlusconiII, är snarlik hans gamla, men nya ansikten syns på kommunikations-, hälso-, industri- och kulturministerposterna. Finans-, utrikes- och inrikesministrarna blir kvar på sina poster.

Berlusconi tvingades avgå i veckan av två allierade partier som krävde en rejäl kursändring för regeringens politik efter ett katastrofalt valresultat i regionalvalen tidigare i april.

”Skåpmat”

Båda de upproriska partierna, kristdemokratiska UDC och ytterhögerpartiet Nationella alliansen (AN), är tillbaka i den nya regeringen men kräver att den måste göra mer för fattiga italienare – särskilt i den underutvecklade södern.

Mitten-vänsteroppositionen dömde ut Berlusconis nya ministerlista och tyckte att den var en dålig kopia av den gamla.

– Detta är en illaluktande maträtt som har värmts upp på nytt, sade den ledande oppositionsfiguren Antonio Di Pietro.

Premiärministern lyckades visserligen rida ut stormen med makten i behåll, men hans auktoritet har blivit ordentligt stött i kanten.

Han lovar nu att främja näringslivet och sätta fler italienare i arbete, men de statliga finanserna är inte i bästa skick och Berlusconi kan få svårt att hålla vad han lovar. EU har redan varnat Italien och säger att Rom riskerar att bryta mot unionens budgetregler redan i år.

Konfliktrisk

Det finns inte heller någon garanti för att den nya regeringen kommer att bli mer stabil än den gamla. Inför valet nästa år måste koalitionspartierna skärpa sin egna profiler för att vinna väljarnas gunst.

I ett försök att stärka sitt eget parti Forza Italia (Heja Italien) har Berlusconi hämtat tillbaka sin gamle finansminister och nära allierade Giulio Tremonti till sin nya regering, där han blir vice premiärminister. Det borgar för konflikter då Tremonti hamnar vid samma bord som dem som tvingade honom att avgå förra sommaren.

Italiens nya regering måste överleva en förtroendeomröstning i parlamentet till veckan, men det väntas mest bli en formalitet.

En av regeringens första frågor blir ett förbud mot homovigslar. Sådana är på väg att godkännas i Spanien, vilket har gjort frågan aktuell. Reformminister Roberto Calderoli sade på lördagen att han ”omedelbart” ska lägga fram ett förbudsförslag för regeringen.

TT-Reuters