”Ingen dödsdom mot Sögaard”

Imamen Abd al Haqq Kielan: Svenska muslimer är ledsna

1 av 2 | Foto: PETER KJELLERÅS
kränkt av runar Imamen Abd al Haqq Kielan, ordförande i svenska islamiska samfundet, känner sig kränkt av Runar Sögaards predikan. – Alla muslimer jag har pratat med är ledsna över de osanningar han spritt, säger han.
NYHETER

Det finns inga muslimer i Sverige som dödshotar Runar Sögaard, hävdar imamen Abd al Haqq Kielan.

Men han är medveten om att det finns extremister.

-Man vet aldrig vad det finns för galningar. Ingen kan garantera att Runar går fri, säger han.

Runar Sögaards predikan har väckt många upprörda känslor bland muslimer i Sverige. Runar har fått ta emot flera dödshot och det ryktas att en fatwa har utfärdats mot kändispastorn.

-En fatwa har inget att göra med dödshot. Frågor om brott och straff tar domstolarna hand om. En fatwa är ett religiöst utlåtande av en mufti, en religiös lärd person, berättar Abd al Haqq Kielan, imam och ordförande i Svenska islamiska samfundet.

Rådfrågar muftin

-Vårt samfund har en mufti, Muhammad al-Yaqoubi, som vi rådfrågar om det är något vi undrar över. Låt säga att du undrar om vi ska fira profetens födelse eller inte. Han ger då sitt utlåtande i frågan och utfärdar därmed en fatwa, säger Abd al Haqq Kielan.

Imamen tar tillsammans med alla andra muslimska ledare i Sverige starkt avstånd från de dödshot som har riktats mot Runar Sögaard.

Men han är beredd att hålla med författaren Kurdo Baksi om att pastorns predikan är en av de största kränkningarna mot muslimer.

"Oerhört grovt"

-Att kalla profeten Muhammed för sådana saker som pedofil är oerhört grovt.

-Alla muslimer som jag har pratat med är ledsna över de osanningar som Runar har spritt. De tycker han är en idiot som inte förtjänar att uppmärksammas. Och de känner sig oroliga för att det här svartmålar oss muslimer och leder till oönskade konflikter, säger Abd al Haqq Kielan.

Läs mer:

Hanna Rydén

ARTIKELN HANDLAR OM