Nu vill vi gå på fest med Reinfeldt

NYHETER

Borgerligheten står högt i kurs, både till fest och till vardags.

En borgerlig regering jobbar bättre än den vi har, anser svenskarna. Och vi vill hellre gå på fest med moderate Fredrik Reinfeldt än med Göran Persson.

Foto: tommy mardell
Trevligt middagssällskap?

Enligt opinionsinstitutet Skop tycker en majoritet av svenska folket att det skulle vara både roligare och trevligare att sitta vi Reinfeldts bord på ett kalas. Göran Persson har hittills lett trevlighetsligan, men nu vill 59 procent av väljarna hellre dela bord med moderatledaren.

När Skop i oktober förra året började mäta de ledande statsministerkandidaternas sociala kompetens ville 52 procent festa med statsministern. Vid nästa utfrågning, i december, föredrog 54 procent Göran Persson. I den tredje och senaste kalasenkäten har han halkat ner till 41 procent.

Bottenlågt förtroende för regeringen

Kvinnor och män, i storstad och på landsbygd, i alla åldrar och inkomstklasser, föredrar Reinfeldt som middagssällskap.

I lördags publicerade Skop en opinionsundersökning som visade att en majoritet av svenskarna tror att en borgerlig regering skulle göra ett bättre jobb än den nuvarande. Inte sedan i maj 1997 har förtroendet för regeringen varit så dåligt som nu. 45 procent tycker att regeringen gör ett mycket eller ganska dåligt jobb. Det är sex procentenheter fler än en månad tidigare.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog ser förtroendemätningen som ett inslag i ”mellanperiodens dramaturgi” och tror att partiet ändå vinner valet 2006.

Och statsministern kan glädja sig åt att bland de LO-anslutna vill en majoritet sitta vid hans bord på festen. Dessutom föredrar 19 tillfrågade moderater Göran Persson som middagssällskap framför Fredrik Reinfeldt.

Tidigare:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM