Terrorister i dokusåpa

NYHETER

På slagfältet biter de amerikanska vapnen dåligt. Iraks förnedrings-tv är ett långt effektivare vapen i kampen mot terrorn.

ERKÄNNER BROTT Programmet ”Terrorister i rättvisans händer” drar miljontals tittare sex kvällar i veckan till statliga kanalen al-Irakiya. Med skamset nedböjdt huvud erkänner de misstänkta terroristerna att de dödat mot betalning.

Programmet ”Terrorister i rättvisans händer” drar miljontals tittare sex kvällar i veckan till statliga kanalen al-Irakiya.

Terrorister som förhörs i programmet säger precis vad USA vill få fram i propagandakriget.

Med skamset nedböjt huvud erkänner de att de mördat mot betalning. För hundra dollar skjuter de en irakisk polis i huvudet. Pengarna kommer från länder som Syrien och Saudiarabien.

De anklagade hävdar att de aldrig deltagit i något jihad, heligt krig, och att de inte kämpar mot den amerikanska ockupationen.

De ofrivilligt medverkande erkänner ofta

homosexuella kontakter, något mycket skamligt i arabisk kultur. De berättar om våldtäkter och pedofili. En osynlig ”åklagare” öser förolämpningar över dem.

Autentiska fall

Terroristernas ansikten bär ofta spår av svullnader och blåmärken. Qahtan Adnan Khalid erkände två polismord i tv. Två dagar senare levererades hans döda kropp till familjen.

Fallen som tas upp är autentiska.

Männen kan mycket väl vara skyldiga. Men likformigheten i svaren gör att de känns tillrättalagda på samma sätt som när skamsna kineser under Maos kulturrevolution erkände ”sina brott”.

Med tv-såpan har USA lyckats radera bort hjälteglorian kring ”motståndsmännen”.

De är inga guds män som slåss för islam och Iraks befrielse utan simpla tjuvar och gangstrar som dödar och lemlästar för pengar. Om man ska tro deras offentliga bekännelser.

I två år har USA med piska och morot försökt få irakiska folket att samarbeta. Utan resultat.

Översvämmas av tips

Nu har tv-showen övertalat dem på bara några veckor.

Resultatet är en dramatisk ökning av tips från vanliga irakier om vilka som ligger bakom terrordåden.

Kanalen al-Irakiya startades av ockupationsmakten efter kriget med pengar från försvarshögkvarteret Pentagon.

Det är amerikanska programledare och producenter som har lärt upp irakierna.

Förra årets budget var på 700 miljoner kronor. Från Pentagon.

Väl använda pengar jämfört med de 700 miljarder kronor ockupationen kostar årligen.

Wolfgang Hansson