Kungen bevittnade påvens installation

Glädjefylld ceremoni när Benedictus XVI tillträdde

1 av 8 | Foto: AP
Påven anländer i sin bil. Till höger äldre brodern Georg Ratzinger, 81, som tidigare sagt att han tycker att Josef, 78, egentligen är för gammal att bli påve.
NYHETER

VATIKANEN

Inför 350 000 pilgrimer och tiotals miljoner tv-tittare installerades påve BenedictusXVI på söndagen i sitt ämbete.

Det var en både högtidlig och glädjefylld ceremoni där han tog emot Fiskarens ring.

När Vatikanens statssekreterare, kardinal Angelo Sodano, räckte över ringen som bär en bild av aposteln Petrus klövs påvens ansikte äntligen av ett leende; dittills hade han sett omväxlande lugn och nervös ut.

Applåderna dånade över den soldränkta Petersplatsen när påven mottog sin ring och sitt pallium, ett vitt ylleband med fem röda kors.

De båda symbolerna för påvens ämbete hade burits i högtidlig procession från S:t Petri grav inne i Peterskyrkan. Det var när han tog emot dem som han formellt blev katolska kyrkans ledare, den 264: efterträdaren till Petrus, den förste påven.

Färgsprakande

Liksom vid företrädaren Johannes PaulusII:s begravning den 8 april var Petersplatsen på söndagen ett lapptäcke av färger: biskopar i purpur, nunnor och präster i vitt och dignitärer i svart från dussintals länder – och schweizergardet i sina randiga medeltidsdräkter och hjälmar med röda plymer.

150 kardinaler i vita mitror och benvita mässhakar med guldbroderier förrättade mässan.

Antalet dignitärer var mindre än vid begravningen. Bland gästerna fanns Sveriges kung Carl XVI Gustaf, Italiens premiärminister Silvio Berlusconi, tyske förbundskanslern Gerhard Schröder, jämte en lång rad regeringsrepresentanter och religiösa ledare.

Många av pilgrimerna ute på Petersplatsen viftade med flaggor, inte minst från påvens Tyskland. Men där fanns också flaggor från Italien, Brasilien, Storbritannien, Libanon, Argentina, Skottland och Sri Lanka.

Ny tradition

Installationsmässan kombinerade moderna och ålderdomliga inslag. I ett avseende skilde den sig från tidigare påveinstallationer: Tidigare har alla kardinaler en efter en fallit på knä för den nye påven och kysst hans hand för att betyga sin trohet. Denna gång utfördes den ceremonien av tolv utvalda – alltså lika många som antalet apostlar.

Där fanns bland andra kardinal Sodano och Chiles kardinal Estevez, en nunna, en munk, ett ungt koreanskt par och deras barn samt ytterligare två ungdomar, från Sri Lanka respektive Kongo-Kinshasa.

Bibeltexterna lästes på engelska och spanska, bönerna på franska, tyska, kinesiska, portugisiska, arabiska, grekiska och latin.

Den 78-årige påven själv manade till kristen sammanhållning och förklarade att kyrkan med över en miljard troende bär på ”världens framtid”. Han slog också fast att det bara ska finnas ”en flock, en herde”.

Hans budskap, som framfördes på italienska, avbröts med täta mellanrum av applåder från den enorma folkmassan, och Benedictus bad åhörarna att i bönen hjälpa honom med ”den enorma uppgiften som i sanning överstiger all mänsklig förmåga”.

TT-AFP