Härvan växer kring nätpedofil i Malmö

Flera flickor har hört av sig i helgen

NYHETER

Nu växer landets hittills största avslöjade härva av unga flickor som utnyttjats sexuellt. Under helgen har fler flickor hört av sig till Malmöpolisen om den man som sitter häktad misstänkt för sexuellt utnyttjande av underåriga.

– En flicka, som är under 15 år, har gjort en brottsanmälan mot mannen och en några år äldre flicka har lämnat uppgifter som vi betecknar som spaningstips, säger Willy Persson, kommissarie vid Malmöpolisens centraljour.

Båda fick kontakt med mannen via internet.

Har träffat mannen

Den yngre flickan ska förhöras i veckan. Innan dess vill polisen inte berätta vilket brott hennes anmälan rör sig om, men hon har fysiskt träffat mannen.

– I det andra fallet har mannen försökt att träffa flickan, men hon har avstyrt det. Enligt hennes berättelse stämmer tillvägagångssättet med övriga fall, så det kan styrka mannens omfattande aktivitet, säger Persson.

I fredags berättade polis och åklagare i Malmö om den man i 30-årsåldern som häktats misstänkt för sexuellt utnyttjade av ett stort antal flickor i hela landet, många av dem bara 13 eller 14 år gamla.

Fick kontakt på internet

Mannen fick kontakt med flickorna genom internets ungdomssajter Lunarstorm, Snyggast, Snuttis och Porris. Ett 20-tal flickor har identifierats, men kammaråklagare Ulrika Rogland tror att antalet kommer att passera hundra.

Mannen har förmått flickorna att posera framför en webbkamera medan han laddade ned bilder och filmer i sin dator där polisen har hittat minst 15000 bilder och 150 filmer. I flera fall har mannen fått flickorna att gå med på fysiskt sex med honom själv – i hans bostad, på hans företag och i hans bil.

Har avtjänat straff

Han har själv medgett att han haft kontakter med unga flickor sedan 1999, även om han påstår att dessa förmedlades av en kvinna vid namn Alexandra. Utredarna är övertygade om att ”Alexandra” är hans alter ego.

Mannen är tidigare dömd för liknande brottslighet i norra Sverige. Han avtjänade sitt straff i Skåne och bosatte sig i Malmö förra året.

Han greps den 15 mars och häktades några dagar senare på sannolika skäl misstänkt för sexuellt utnyttjande av underåriga. Han är även misstänkt för våldtäkt på en 16-årig flicka från Stockholm.

Tidigare:

Britt Ledberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM