Stenades till döds av sin make

Kvinna dömdes för otrohet – älskare fick hundra piskrapp

NYHETER

Hon dömdes för otrohet. På söndagen blev Amina stenad till döds av sin äkta man. Påstådde älskaren fick hundra piskrapp.

Foto: reuters
Afghanska kvinnor på väg genom Kabul. En kvinna stenades till döds för otrohet.

29-åriga Amina är inte unik, men hon är den första kvinnan som blivit stenad sedan president Hamid Karzai kom till makten i Afghanistan.

I Argodistriktet där Amina bodde, var det tidigare vanligt att både män och kvinnor straffades med piskrapp och stening, men sedan talibanstyret försvann 2001 har ingen kvinna dödats på detta sätt.

Enligt polisen dömdes Amina till döden för äktenskapsbrott, som är olagligt enligt afghanistansk lag, och polischef Saha Jahan Noori säger till tidningsbyrån Reuters att straffet också verkställdes på söndagsmorgonen.

Stenades av egna maken

En reporter från BBC i Afghanistan berättar att kvinnans man nyligen kom hem efter fem år i Iran. Kvinnan ville då skiljas eftersom mannen inte kunde försörja henne. Som svar på detta anklagade då mannen kvinnan för otrohet, uppger BBC.

Enligt vittnen blev Amina utdragen från föräldrarnas hus av tjänstemän och stenades sedan, framför ögonen på vem som helst som ville titta, till döds av sin egen man. Hennes påstådde älskare kom undan med hundra piskrapp.

Även i andra länder, som exempelvis Iran och Nigeria straffas otrohet med piskrapp eller offentlig avrättning genom stening.

Therese Holmberg