Muslimer protesterar mot Runar

…då gick predikanten och gömde sig

1 av 2
Demonstranterna krävde att Filadelfiakyrkan ska ta avstånd från Runars uttalanden - något föreståndaren redan säger sig ha gjort. Under demonstrationen uttalades också mordhot mot Runar.
NYHETER

500 muslimer demonstrerade i går mot Runar Sögaard.

Själv gömde han sig i sin lägenhet.

-Det hade varit rakryggat av honom att dyka upp, säger Filadelfiakyrkans föreståndare Sten-Gunnar Hedin.

Demonstranterna utanför Filadelfiakyrkan i centrala Stockholm hade banderoller med texter som "Respekt är allt vi begär" och "Nej till våld". De protesterade mot Runar Sögaards predikan där han målade ut profeten Muhammed som pedofil.

Demonstrationen arrangerades av föreningen Islamic Unity in Sweden. Ordföranden Haider Ibrahim krävde att Filadelfiakyrkan tar avstånd från Runars uttalande - något som Hedin upplyste om att redan hade gjort.

Hedin anser att Runar borde ha dykt upp och bemött kritiken.

- Det hade varit hederligt av honom. Ett ypperligt tillfälle att be om ursäkt, om han nu anser att det han sa var olyckligt.

Hedin mottog också rena mordhot mot Runar i samband med demonstrationen. En man som tidigare suttit häktad misstänkt för terroristbrott förklarade öppet:

- Det är synd att jag inte är imam. Då hade jag utfärdat en dödsdom mot Runar direkt.

Pratar hellre i tv

När Aftonbladet träffade Runar utanför hans lägenhet efter demonstrationen ville han inte be om ursäkt för sin predikan.

- Jag har redan gjort mitt uttalande i TV 4. Och i morgon (läs: i dag) sitter jag med en halvtimme i morgonsoffan i SVT, säger han.

Hanna Rydén