Över 50 dödades i japansk tågkrasch

Pendeltåg spårade ur under rusningstrafiken

Foto: Pressens bild
Kracshade in i ett hus Tåget spårade ur och kraschade mot väggen på ett bostadshus utanför Osaka under rusningstrafiken.
NYHETER

TOKYO

Ett fullpackat pendeltåg i Japan spårade ur och dundrade rakt in i ett bostadshus på måndagsmorgonen. Minst 56 människor omkom och över 400 skadades.

Karta: Dino Stén

Mer än tolv timmar efter olyckan i Amagasaki nära Osaka och Kobe i västra Japan trodde polisen att det fortfarande fanns åtminstone fyra överlevande kvar i de kraschade vagnarna. Tre av dem var vid medvetande och drack vatten som de hade haft med sig.

Över 400 människor skadades enligt polisen.

– Passagerare som stod upp kastades iväg och passagerare som satt hamnade på golvet. Det var kaos, sade Tsuneo Hara, som lades in på sjukhus för en benskada.

Bland dödsoffren fanns ungefär lika många kvinnor som män.

Få bårar

Tv visade hur räddningsarbetare undsatte människor och bar bort skadade. Bårarna räckte inte, utan räddningsmanskapet slet loss säten för att bära ut skadade på dem, berättade ögonvittnen.

Fem av sju vagnar spårade ur i olyckan som inträffade strax efter morgonrusningen. Tåget hade omkring 580 passagerare. Huset som tåget rammade låg bara några meter från spåret.

Anhöriga rusade mellan sjukhusen för att titta på listorna över inlagda.

– Min man saknas fortfarande. Jag vet inte vad jag ska göra, sade en snyftande Naoko Fukunishi till AFP efter att ha kontrollerat listorna på Amagasakisjukhuset.

Orsaken till olyckan var inte klarlagd på måndagskvällen, men tåget förefaller ha kört fortare än normalt.

– Tåget körde förbi en station så det fick backa tillbaka, sade en skakad man i 20-årsåldern.

– Jag antar att föraren hade bråttom eftersom tåget var försenat. Tåget körde så fort, vi körde in i en kurva och jag trodde inte att vi skulle klara det. Sedan spårade tåget ur, sade han.

Körde förbi

Chefen för tågoperatören, Takeshi Kakiuchi, bekräftade vid en presskonferens uppgifterna om att tåget hade passerat en tidigare station utan att stanna. Andra anställda i företaget sade att föraren var en 23-årig man som jobbat som tågförare i nära ett år. Samme förare hade även i juni kört förbi en station.

Vid en inspektion upptäcktes också märken som tydde på att stenar kan ha legat på spåret.

Kinas utrikesminister Li Zhaoxing har enligt nyhetsbyrån Nya Kina sänt kondoleanser till Japan med anledning av olyckan. Förbindelserna mellan de båda länderna har annars vart ansträngda den senaste tiden och tagit sig uttryck i våldsamma demonstrationer mot Japan i kinesiska städer.

Säkerhetsstatistiken för tågtrafiken i Japan är vanligtvis bra. Tågnätet är väl utbyggt och transporterar omkring 60 miljoner människor om dagen.

Måndagens olycka var den värsta i Japan sedan 1963 då ett godståg kolliderade med en lastbil i Yokohama nära Tokyo. Tåget blev sedan påkört av två persontåg. 161 människor omkom.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM