Polisens rasistbrev utreds igen

Nedlagt förundersökning mot polischef överprövas

NYHETER

Beslutet att lägga ner förundersökningen mot en polischef i Malmö som skrivit e-postbrev med grovt rasistiska uttryck ska överprövas.

Överåklagare Sven-Erik Alhem har beslutat att granska fallet, skriver Sydsvenskan.

Brevet sändes till Ilmar Reepalu (s), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, och polischefen blev därmed misstänkt för hets mot folkgrupp.

I brevet uppmanade bland annat polischefen Reepalu att dra in på sitt ”gigantiska understöd till alla jävla blattar i Malmö”.

”Tillgängligt för alla”

Anledningen till att Sven-Erik Alhem ska granska fallet är bland annat att en 40-årig man för fyra år sedan åtalades och dömdes för ett liknande brev som skrivits till en stadsdelschef. Han dömdes till dagsböter av tingsrätten.

Åklagare Kristian Augustsson lade ner förundersökningen i fredags. Han anser att uppgifterna måste spridas till mer än ett fåtal personer för att det ska bli fråga om hets mot folkgrupp.

– Om man skriver ett brev till ett kommunalråd blir brevet allmän handling och ska diarieföras. Då blir det tillgängligt för alla, säger Sven-Erik Alhem till tidningen.

Trots att förundersökningen lades ner i fredags har Skånepolisen begärt hos Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd att polischefen avskedas med anledningen av innehållet i brevet.

TT