Svenska män köper kvinnor för 500 milj

NYHETER

Trafficking med utländska kvinnor i Sverige omsätter en halv miljard kronor om året.

Kvinnor köps och säljs mellan hallickarna - för 10 000-50 000 kr styck.

Polisen uppskattar att det varje år förs in 400-600 kvinnor till Sverige för prostitution och att varje kvinna genererar en omsättning på cirka 100000 kronor i månaden.

Det blir närmare en halv miljard per år - pengar som till största delen går till kvinnornas hallickar.

- Kvinnan får bara en mindre del, hallickarna kanske ska dela med sig till ytterligare någon, säger kriminalinspektör Kajsa Wahlberg som är Rikskriminalens expert på trafficking.

Flickorna som utnyttjas i sexhandeln kommer från fattiga hem i östra Europa och brukar vara i Sverige upp till flera månader.

- Sedan skickas de kanske vidare till Norge eller Danmark.

Köps och säljs det kvinnor hallickarna emellan?

- Det finns kvinnor som berättat det för oss - att de sett penningtransaktioner. Man har köpt dem för mellan 10 000 och 20 000 kr.

Andra uppgifter säger att hallickar betalat summor som 50 000 för en kvinna.

Mycket brutala fall

Aftonbladet har granskat alla stora traffickingutredningar i Sverige under de senaste åren. Det finns fall som är mycket brutala, andra fall handlar om kvinnor som har kommit hit frivilligt.

Cajsa Ojakangas har arbetat mot prostitution i Stockholmspolisens särskilda grupp mot trafficking sedan 1999.

Enligt Ojakangas mår många av de unga kvinnorna mycket dåligt.

- Ja, verkligen, det har satt djupa spår i flickorna. Det känns väldigt otillfredsställande att se hur de här killarna har agerat.

- Och jag skulle önska att sexköparna verkligen ska få veta hur de här tjejerna har haft det i sina hemländer. Att de förstår att det inte är en affär där båda är villiga. Det är under tvång i de flesta fall.

Läs mer:

Richard Aschberg, Leif Kasvi