Lämnade 15-åring döende på marken

15-åring åtalas för mordet på jämnårig

NYHETER

En 15-årig pojke åtalades på måndagen för mord på en jämnårig kamrat på en kyrkogård i södra Stockholm.

En 13-årig kamrat till honom deltog också i dödsmisshandeln men kan på grund av sin låga ålder inte åtalas.

Han tas i stället om hand av de sociala myndigheterna.

De båda gärningsmännen har utsatt offret för kraftigt våld, framför allt mot huvudet. De har både sparkat och slagit honom med tillhygge. Den åtalade 15-åringen har sparkat offret när han låg blödande och försvarslös på marken.

Lämnade pojken på marken

Efter misshandeln har de lämnat den svårt skadade 15-åringen på marken. De har varit likgiltiga för hans tillstånd och inte gjort något för att han skulle hittas och tas om hand, står det i stämningsansökan till Stockholms tingsrätt.

Bland den bevisning som åklagaren åberopar finns flera vittnesförhör med personer som hört gärningsmännen i förväg tala om att de skulle misshandla offret.

Ingen trodde på honom

Det var, enligt kammaråklagare Anita Glad, framför allt 13-åringen som var arg på offret. De bodde båda på ett ungdomshem i södra Stockholm, ett litet hem med frivilliga placeringar för ungdomar med problem.

13-åringen hade länge talat om att han skulle ”ta” 15-åringen, men ingen har trott på det.

– Det blev väl lite som Peter och vargen, han pratade men ingen tog honom på allvar, säger Glad till TT.

Sparkade på hönsen

Motivet till dödandet var motsättningar mellan 13-åringen och 15-åringen. Bland annat ska 15-åringen ha spelat in hur 13-åringen stönat. Sedan spelade han upp bandet för flickorna på ungdomshemmet och sade att 13-åringen onanerade.

15-åringen ska enligt uppgifter i förhör ha sparkat hönsen på gården vilket retade 13-åringen.

Tillsammans med sin 15-årige kamrat planerade 13-åringen att ta livet av 15-åringen. De medger båda att de utövat våld mot honom och hade blod på kläderna när de kom tillbaka till hemmet efter dödsmisshandeln.

Rättegången mot den åtalade 15-åringen inleds den 9 maj i Stockholms tingsrätt.

TT