Två åtalas för inblandning i rekordkupp

Rånet mot Arlanda gav över 40 miljoner kronor

NYHETER

Två män åtalades på måndagen vid Stockholms tingsrätt misstänkta för att ha tagit hand om en del av bytet från rekordkuppen på Arlanda flygplats sommaren 2002.

Kammaråklagare Ulrika Lindsö har åtalat männen för grovt häleri. De misstänks ha tagit hand om 2,4 miljoner kronor av de omkring 43 miljoner som stals vid rånet. Enligt åklagaren har en av männen, en 29-åring, kommit över de 2,4 miljonerna direkt efter kuppen. Han misstänks ha köpt resor och aktier för pengarna.

Den andre mannen misstänks ha fungerat som kassör åt 29-åringen och gömt undan pengarna åt honom.

Avskrivna misstankar

29-åringen satt 2002 tillsammans med flera andra män häktade misstänkta för att ha utfört själva rånet. Polisen kunde dock aldrig binda någon av dem till kuppen och alla släpptes. Misstankarna skrevs av.

– Förundersökningen om rånet lades ned i höstas. Vi kom inte längre. Det som blev kvar har jag nu väckt åtal på, säger Ulrika Lindsö till TT.

Hon anser sig ha bevis för att de 2,4 miljoner kronor som 29-åringen tog hand om sommaren 2004 kommer från Arlandarånet. Bevisningen består bland av hemligt avlyssnade telefonsamtal mellan 29-åringen och hans medhjälpare, kassören. Där finns också beslag av mobiltelefoner och noteringar av valutor som enligt åklagaren knyter de båda åtalade till kuppen.

Båda männen nekar. Ingen av dem har varit särskilt pratglad under polisutredningen.

Ingenting av rånbytet har kommit tillrätta.

Mördad i Finland

En av de män som satt häktade för Arlandarånet mördades i oktober i fjol i Helsingfors Han misstänktes ha tagit hand om delar av rånbytet för en kamrats räkning och sedan försvunnit med pengarna. Som hämnd tros han ha lockats över till Finland där han mördades. En 32-årig man har dömts till livstids fängelse för dådet.

Rånet på Arlanda utfördes den 12 juli 2002. Tre beväpnade och maskerade män överföll två väktare som hämtade säckar med pengar från ett SAS-plan från London.

Kjell Rynhag/TT