Förundersökningen mot Skandiacheferna klar

Tidigare chefer riskerar åtal

NYHETER

Flera före detta Skandiachefer med förre vd:n Lars-Eric Petersson i spetsen riskerar åtal. Enligt överåklagare Christer van der Kwasts förundersökning har de gjort sig skyldiga till bland annat grov trolöshet mot huvudman, skattebrott och mutbrott.

Foto: sven-olof englundh
Enligt förundersökningen har Skandias tidigare vd Lars-Eric Petersson gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman.

I sämst dager av de tre framstod på måndagen Ola Ramstedt, före detta vice vd och personaldirektör på Skandia, som via sin advokat avvisar alla anklagelser.

Ramstedt har enligt förundersökningen låtit bolaget betala ut drygt 17 miljoner kronor för renoveringar av lägenheter, som tilldelats eller varit avsedda för ledande befattningshavare i Skandiakoncernen eller deras närstående. Han ska ha ställt ut en osann faktura på beloppet som han själv godkänt.

Agerat enligt instruktion

Dessutom ska Ramstedt ha lämnat en muta på sammanlagt sex miljoner kronor till en person vars namn hemligstämplats i förundersökningen, som består av 6000 sidor.

– Det som är mest överraskande är att det nu förefaller som om Ola Ramstedt kvarstår som huvudmisstänkt när det gäller lägenhetsfrågorna, säger Ramstedts advokat Hans Strandberg till TT.

– De betalningar som har gjorts för lägenhetsrenoveringar är inte på något sätt konstiga. Det är Skandia som äger fastigheterna och ska betala för det här. Den som får bo i lägenheterna ska betala för eventuella överrenoveringar, fortsätter han.

Strandberg tillägger att Ramstedt agerat i frågorna enligt instruktion från sina överordnade.

Vad gäller misstankarna om bestickning och mutbrott är Strandberg förvånad över att de inte har lagts ned då det i själva verket handlar om en marknadsmässig ersättning till chefen för Skandias fastighetsbolag.

– Det tyder på att hela undersökningen egentligen är väldigt, väldigt tunn, när den slutar på det här sättet, säger Strandberg.

Bonusprogram

Åtal mot den före detta Skandia-trojkan kan väckas tidigast om en månad.

Lars-Eric Petersson ska, enligt van der Kwast, utan styrelsens godkännande ha hävt beloppsbegränsningen för åren 1998/1999 i incitamentsprogrammet Wealthbuilder. Det fick till följd att minst 185 miljoner kronor för mycket betalades ut till förmånstagarna i programmet. Därtill ska han ha plockat ut 37 miljoner kronor mer än vad styrelsen godkänt från bonusprogrammet Sharetracker.

– Lars-Eric Petersson bestrider allt ansvar, säger advokat Torgny Wetterberg till TT.

Petersson frias samtidigt från misstankarna om inblandning i lyxrenoveringshärvan.

Misstankarna mot Ulf Spång rör grovt skattebrott och brott mot låneförbudet i aktiebolagslagen. Han ska, enligt förundersökningen, utan Skandias godkännande ha tagit ut 20 miljoner kronor från en kapitalförsäkring hos Skandia Leben i Schweiz. Försäkringen har förts över till Guernsey och disponerats av Spång, som inte tagit upp beloppet i sin deklaration 2002. Spång har också på otillåtet sätt lånat 605000 kronor av Skandia i samband med en privat lägenhetsaffär.

Spång frias dock när det gäller lägenhetsaffärerna och bonusdelen i förundersökningen.

C G Ström/TT , Joakim Goksör/TT

ARTIKELN HANDLAR OM