Jobbiga dagarna

Folk vet inte om de är lediga

1 av 3
Helgkaos Enligt almanackan är annandag pingst en röd dag. Men så är det inte. Istället är det den 6 juni som ska vara röd. Detta inbjuder till kaos. Folk vet inte om de är lediga eller inte.
NYHETER

Ledig eller jobba?

Annandag pingst eller nationaldag?

Det stora helgkaoset är över oss.

I maj förra året föreslog den förra EU-kommissionären Anita Gradin i en utredning att nationaldagen ska bli en helt ny arbetsfri helgdag.

Och det blir den - för första gången i år.

Samtidigt slopas helgdagen annandag pingst.

Men nyordningen skapar kaos. Förvirringen på landets arbetsplatser är fullständig, knappt någon vet vad som gäller.

-Det är så dumt från början till slut. Man blir bara så himla trött, säger LO-utredaren Ingemar Göransson, expert på avtal och löner.

Aftonbladet gjorde en rundringning till några av landets största arbetsgivare och kollade vad som gäller.

Olika överallt

Det visade sig att det är olika överallt.

Några följer förra årets almanacka och jobbar på nationaldagen. Andra gör tvärtom.

Anställda på telejätten Ericsson är lediga på nationaldagen, medan skogsarbetare jobbar. I stället är de lediga på annandag pingst.

-I år har vi turen att man helt enkelt kan byta en måndag mot en måndag. I avtalen säger vi helt enkelt att nationaldagen är annandag pingst. På det sättet kan vi hoppa bock över problemet, men det blir värre nästa år, säger Ingemar Göransson och fortsätter:

-Det är inte lätt att ändra i lagstiftningen under pågående avtalsperiod, men vi får väl snickra ihop någonting.

Inte heller Svenska kyrkan är särskilt glad över helgbytet.

-Jag hade gärna sett att annandag pingst fanns kvar som helgdag, men nu när den inte gör det så tänker jag uppmuntra till att man har kvar gudstjänsten, och det kommer vi att ha trots att det är vardag, säger biskop Caroline Krook.

"Inget flaggviftande"

Någon särskild glädjeyra 6 juni tror hon inte på.

-Nej, det blir en lövkrattardag. Visst, jag kommer att hänga upp min lilla torpflagga på landet, men det folkliga firandet hade blivit bättre om det var en vanlig skoldag.

Ingemar Göransson är på samma linje.

-Jag tror inte att någon av våra medlemmar kommer att vifta med några flaggor. Det finns ju ingen anledning att vifta eftersom vi inte har någonting att fira. Det är skillnad med andra länder som har en sann frihetskamp, men i Sverige är det bara dumt och stökigt.

Fotnot: Även på tidningarna är det rörigt. Tidningsutgivarna och journalistförbundet uppmanar företagen att snarast fatta beslut om när medarbetarna ska vara lediga.

Tre förklaringar till nationaldagen

Niklas Bodell