Här får nallarna oväntat besök...

Det "tomma" idet innehöll tre ungar

1 av 2 | Foto: Hans Rönnbäck
Experten: Låt bona vara Hans Rönnbäck och hans kompis Peter Lundström (bilden) upptäckte ett björnide som de trodde var övergivet.
NYHETER

Oj, här är det visst någon hemma.

När Hans Rönnbäck skulle fotografera ett tomt ide upptäckte han tre björnungar.

Men det kunde ha gått väldigt illa.

-När vi insåg att björnmamman var i närheten fick vi väldigt bråttom därifrån, säger han.

Hans Rönnbäck är naturintresserad. När hans kompisar hittade ett tomt björnide ringde de genast till Hans.

Idet ligger i närheten av byn Mansheden utanför Kalix. När Hans Rönnbäck kom dit visade tydliga spår att en björn nyligen gått både ut och in ur boet.

-Vi blev plötsligt tveksamma till om boet verkligen var tomt. En kompis la sig på mage och kikade in. Plötsligt skrek han: "Herregud, det är ju en unge här", säger Hans Rönnbäck.

-Jag stack in digitalkameran och fotograferade lite på måfå. Sedan skyndade vi oss därifrån. Björnmamman var nog ute och letade efter mat. Om hon kommit tillbaka när vi var där kunde det ha gått riktigt illa.

"Det var fantastiskt"

Det var först när han kom hem och laddade ner bilderna i datorn som han upptäckte vad han fotograferat.

-Det är en fantastiskt upplevelse. Men jag tänker inte berätta var idet ligger. Då kanske det börjar springa en massa människor där, säger han.

Det är klokt, enligt Robert Franzén, björnexpert på Naturvårdsverket. Han varnar bestämt från att närma sig björniden, oavsett om de verkar övergivna eller inte.

Dels för att en retad björn kan vara farlig. Dessutom riskerar man björnungarnas liv genom att vara för närgången. Björnmamman kan mycket väl överge dem om hon störs för mycket. Och ensamma har de inte en chans att överleva.

-En björn är först och främst rädd om sitt eget skinn. Sannolikt lämnade hon boet på grund av att det kom människor i närheten, säger han.

"Är olagligt"

Det finns även en juridisk anledning att inte närma sig björniden och andra ställen där man vet att djur har sina bon.

-Den som går dit, medveten om att det finns en djurfamilj där, gör sig skyldig till brott enligt jaktlagen. Djuren får inte störas, säger han.

Olle Castelius