Kronprinsparet kan ändra grundlagen

Majoritet av danskarna vill ändra lagen om tronföljd – hoppas på en dotter

NYHETER

KÖPENHAMN

Om Danmarks kronprinsessa Mary får en dotter i höst så kommer det troligen att leda till en ändring av den danska grundlagen.

Kronprinsessan Mary är gravid och nedkomsten är planerad till slutet av oktober, meddelade det danska hovet på måndagen. Nyheten var inte många timmar gammal när det gick politik i havandeskapet.

Orsaken är att den danska grundlagen från 1953 ger pojkar förtur till tronen. Om kronprins Frederik och kronprinsessan Mary får en dotter och senare en son är det sonen som står först i tronföljden.

Vill ändra grundlagen

Hela det danska folketinget, med undantag för Dansk folkeparti, vill ändra grundlagen så att den förstfödda ärver tronen oavsett om det är en prins eller en prinsessa, skriver tidningen Politiken på tisdagen.

– Regeringen går självklart in för jämställdhet på den punkten. Och skulle tronföljdslagen från 1953 ha skrivits i dag så skulle den nog ha skrivits på ett annat sätt, säger statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Men han vill inte lova en grundlagsändring förrän ”problemet” blir aktuellt, det vill säga om det blir en prinsessa.

Hoppas på en flicka

Och många danska politiker hoppas mycket på att det blir en flicka, skriver Politiken. Anledningen är att det är mycket svårt att ändra den danska grundlagen. Det kräver bland annat en folkomröstning där minst 40 procent av alla röstberättigade stöder ändringen.

Det är svårt att få så stort deltagande i en folkomröstning. Det kräver en fråga med stor mobiliseringskraft. Fråga om en nyfödd prinsessas arvsrätt kan vara en sådan fråga.

Därför vill nu många politiker förbereda en rad andra grundlagsändringar som kan tas på samma gång.

TT-Ritzau