”USA nära gripa al-Zarqawi”

Terroristledarens livvakt greps vid tillslaget, uppger amerikansk tv

NYHETER

Washington

Amerikanska styrkor var nära att fånga den jordanske terroristledaren Musab al-Zarqawi i Irak nyligen.

De hittade hans bärbara dator och beslagtog 80000 euro, rapporterade den amerikanska tv-kanalen ABC i måndags.

al-Zarqawis chaufför och livvakt greps vid insatsen.

Foto: CNN
Musab al-Zarqawi.

Den mest eftersökte mannen i Irak lyckades undgå att bli gripen den 20 februari när han var på väg till ett möte i staden al-Ramadi, enligt en högt uppsatt militär.

Medlemmarna i en särskild grupp som tillsatts enbart för att hitta al-Zarqawi fick ett tips om mötet från någon inom terroristledarens nätverk. Soldater och vägspärrar placerades ut runt om al-Ramadi och obemannade flygplan övervakade området.

Hoppade ur bilen

Strax före mötet stoppade amerikanska soldater en bil vid en vägspärr. Samtidigt tvärvände plötsligt en öppen varubil som körde omkring en kilometer längre bak. Militären tror att al-Zarqawi fanns i varubilen. Militärerna tog upp jakten på varubilen men när de stoppade den hade al-Zarqawi redan hoppat ur och försvunnit till ett gömställe, fick soldaterna veta. Kvar i varubilen fanns datorn och pengarna, enligt ABC:s källa.

Ägaren till det hus där al-Zarqawi tros ha gömt sig greps senare.

USA har utlyst en belöning på 25 miljoner dollar, omkring 176 miljoner kronor, till den som kan ge information som leder till att al-Zarqawi fångas. USA tror att han planerar en stor del av terrordåden i Irak.

TT-AFP