Annika Östberg kan få flytta hem

Fallet ska prövas på nytt i Kalifornien

NYHETER

Den morddömda svenskan Annika Östberg kan få flytta hem till Sverige.

Den 31 maj ska fallet prövas av kriminalvårdsnämnden i Kalifornien, skriver Svenska Dagbladet.

Foto: Niclas Hammarström
Annika Östberg.

För femte gången har Annika Östberg ansökt om ett tidsbestämt straff, vilket skulle kunna innebära att hon får flytta till ett svenskt fängelse. 1981 dömdes hon till 25 år till livstid.

Ordförande i kriminalvårdsnämnden i Sacramento är Margarita E Perez, som utsågs av guvernören i Kalifornien – Arnold Schwarzenegger. Det är kriminalvårdsnämnden som beslutar om Annika Östberg får avtjäna resten av sitt straff i Sverige.

Sverige garanterar

Den 4 januari i år lämnade generalkonsuln i Los Angeles, Tomas Rosander, över ett brev från justitieminister Thomas Bodström till Perez. I brevet skrev Bodström att Sverige garanterar att man verkställer det straff som fastställts i amerikansk domstol.

Brevet fick Perez att undra vad som händer vid en överföring till Sverige och behandlingshemmet Basta i Nykvarn har fått beskriva sin verksamhet för amerikanska myndigheter.

Dottern har agerat tidigare

Under förhandlingarna får även offrens anhöriga säga vad de tycker. Dottern till den mördade polisen Richard Helbush är ordförande i anhöriggruppen och har tidigare agerat mot Annika Östberg.

- Även om vi inte skulle lyckas nå hela vägen denna gången så har vi lagt grunden för en fortsatt dialog, säger Per Hedvall, ämnesråd på justitiedepartementet, till Svenska Dagbladet.

Jens Möller