”Hälsa på barnets chattkompisar”

Läs chattet med sociologen Johanna Parikka Altenstedt

NYHETER

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Hej, nu är jag här och svarar på era frågor.

Mamma_45 säger: Min dotter träffar killar via internet, och blir alltid sur och skygg när jag vill kommunicera med henne om hur dejtarna i verkligheten med dessa "killar" gick. Är det ett tecken på att jag borde tala med henne om det?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Det tycker jag. Nu vet jag inte hur gammal hon är, men som förälder ska man ha möjlighet att diskutera nya relationer som barnen skapar.

Marlene säger: Att flickor är utsatta har man ju hört, men hur är det med pojkar?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Det verkar som att det blir vanligare och vanligare. Det ser man också på sajterna som ungdomar lägger ut bilder på.

Milla28 säger: Har det inte blivit lite av en häxjakt för att finna dessa sjuka män? Har inte föräldrarna något ansvar när barn sätter sig vid datorn?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: En bra fråga. Jag tycker det här är föräldraransvar, eftersom skolan inte kan vakta barnen utanför skoltiden. Men det innebär att föräldrarna måste skaffa sig relevanta kunskaper om hur pedofiler fungerar i verkligheten och på nätet.

susanne säger: Hej. Jag har spärrat Snyggast och Porrigast och Lunarstorm på min dotters dator via verktyg/inställningar/innehåll. Nu är hon jättearg på mig för det. Hur ska jag göra? Ska jag låsa upp?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Det beror på hur gammalt barnet är. Men på samma sätt som du har rätt att bestämma vilka vuxna som ska besöka barnets rum så har du rätt att spärra sajter. Det måste man kunna kommunicera till sitt barn. Men det finns likadana nya sajter som poppar upp titt som tätt.

Lennart säger: Jag har en dotter som är överviktig. Hon blir glad när hon får komplimanger. Tror hon får en del sånt på nätet. Men nu är jag rädd att hon sprider nakenbilder. Hur ska jag göra för att få henne att förstå att detta kan vara farligt?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Vad kul att en pappa frågar den här frågan. Jag tycker att diskussionen om papparollen fokuserar för mycket på småbarnspappor, man har glömt hur viktig en pappa är för en tonårsdotter. För mig är det helt uteslutet att en underårig dotter ska få sprida nakenbilder på sig själv på nätet - hon kan inte förstå vidden av det. Men jag förstår behovet av att visa sig och få komplimanger. Jag skulle rekomendera att mamman och dottern sätter sig och tittar på bilderna som dottern spridit och diskutera allvaret. Du borde hitta ett sätt att bekräfta dottern utan att hon behöver klä av sig och visa på internet. Varför inte shoppa kläder tillsammans?

FISKEN säger: Kan man inte stänga av ungdomsidorna?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Förmodligen inte, efterosm det är en form av media. Jag tycker inte att grundprincipen med dessa tonårssajter är dålig, eftersom ungdomar använder internet till att kommunicera och skapa relationer. Däremot kunde man använda upphovsrättslagen mycket strängare och som i andra länder som USA finns det myndigheter som kollar innehållet på sajter och anmäler snabbt om det finns hot.

* Blodsten * säger: Tror du inte att vissa föräldrar överdriver med detta? Det handlar ju om att lita på sitt barn också. Alla ungdomar sitter faktiskt inte och skickar nakenbilder... utan vill bara snacka...

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Helt rätt. När det gäller ungdomar har de en annan bild av vad som är privat och offentligt. De "lever" på nätet. Men det här gäller de föräldrar vars barn faktiskt blir trakasserade och inte vet vart gränserna går. Deras föräldrar överdriver inte om de försöker skydda sitt barn.

Nillee säger: Att behöva ange sitt personnummer borde vara ett smart sätt att undanhålla dessa pedofiler. Vad tycker du om det förslaget?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Att ange sitt personnummer när man loggar in skulle kunna vara ett sätt. Men hur ska man kunna hålla i sär ungdomar och vuxna? Barn under 18 borde inte ange sitt personnummer eller namn eller adress. Och när man tänker på att detta är företagsverksamhet, hur ska man kunna dra gränser vilka som ska ge personnummer?

Men däremot IP-nummer eller betalsajter med kreditkortsnummer kan vara bra verktyg, men då måste det finnas någon som håller koll. Jag tror inte att lösningen är tekniska medel, utan vi föräldrar måste inse att vi måste ha tid att sitta och prata och surfa med våra tonåringar, att fråga vilken är den bästa och värsta sajten du varit på den senaste tiden?

Mamma_45 säger: Vad är den tryggaste sidan som ungdomar kan chatta med varandra på? Efter att ha läst dessa reportage vågar jag inte låta min dotter chatta på någon av de nämnda sidorna mera.

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Det är omöjligt att svara på rakt av. Återigen understryker jag vikten av att umgås med sina barn. Varför inte chatta från jobbet med sitt barn? Men lite tryggare är det på msn-servern där en viss grupp bekanta chattar tillsammans. Då kan man fråga sitt barn vilka de andra är. Jag gör idag detta och jag vet att andra mammor gör så. att man hälsar på barnets chattkompisar - bara för att påminna om att jag finns.

Ett bra tips för barn är att om det blir obehagligt kan man skriva att man sitter med sin mamma eller pappa. Pedofilerna loggar ut direkt.

Arne säger: Hej Johanna, Har en några frågor angående min dotter. Har sett att hon har mycket så kallade "vågade bilder". Hur gör man för att stoppa detta, kan man ta bort dessa? Och hur ska man säga till henne att sånt är inget bra?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Självklart har föräldrarna makten över datorn som är hemma. Men då får man vara beredd på att ta en hel del bråk, samtidigt hör detta till att vara vuxen - det är du som vet bättre vilka konsekvenser bilderna kan ha. På samma sätt som vi ser till att barnen använder bilbälte måste vi kunna skydda dem från att rusa iväg i den översexualiserade världen.

Cilla säger: Vad är det man bör tänka som tonåring när man är ute på nätet?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: 1. Inte lämna ut namn, telefonnummer, personnummer, adress, kontonummer

2. Om man ska träffa någon i verkligheten så ska det ske på en offentlig plats och ha med sig en kompis som skydd och vittne. (Och berätta för föräldrarna innan.)

3. Tyvärr kan man inte lita på alla vuxna på nätet. Var inte naiv!

4. Viktigt! Om du har sett något fruktansvärt på nätet eller blivit hotad eller trakasserad - berätta för en vuxen som du litar på.

Sunt förnuft säger: Att vara snäll mamma/pappa och ge ungarna en egen dator som dom får ha instängda på rummet är ju ungefär lika begåvat som att låta dom åka ensamma till Reeperbahn i Hamburg, ställ datorn i köket. Handlar det inte om att få insyn och följa med? Ungefär som föräldrar på stan.

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Precis. På samma sätt som man inte skulle sätta en 16-åring i en formel1-bil, utan man börjar med en moped och lär sig trafikvett. Våra ungdomar måste i lugn och ro få bekanta sig med sin sexualitet och slippa bli visuellt utsatta på nätet.

Adolf säger: Hej Johanna, jag undrar hur många tjejer som blir våldtagna varje år på grund av att dom har träffat killar/män som dom chattat med på internet?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Jag vet inte, jag undrar om någon vet dessa siffror. Men egentligen spelar det ingen roll om man träffat någon på nätet eller något annat ställe, det är lika allvarligt för det.

Arne säger: Min son är tio år och sitter och spelar spelet Counterstrike, är det någon risk att sånt här kan förekomma i chatten på spelet lika väl som på sidor som snyggast.se med flera.

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Jag tycker inte att en 10-åring ska spela Counterstrike. Men jag förstår förtjusningen där man kan kommunicera samtidigt som man spelar. Ett sätt att hantera dessa spel är att vuxna lär sig spela och spelar med barnen. Och då kan man ställa sig kritisk samtidigt som man har vuxenauktoriteten i behåll. Jag tycker att föräldrarna ska se datorspel på samma sätt som filmer - det finns åldergränser och det finns en anledning till det.

susanne säger: Tack för svar. Jag kan kolla hennes browserhistoria för att se vilka sidor hon besökt. Än så länge kan jag mer än henne om datorer. Det finns ju en fråga om barnets integritet också. Hur ställer man sig till detta? Hon vill inte prata med mig om det, så jag känner att jag inte har något val annat än att spärra vad jag ser verkar misstänkt.

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Det här med integritet är intressant, eftersom vi ofta hänvisar till integritet på ett sätt som innebär att man inte får skydda en individ. Men för att ha integritet måste en person vara hel och inte känna sig hotad eller utnyttjad. Jag anser inte att det är en kränkning av barnets integritet om man vill skydda och man har bevis på att barnet skadar sig med sitt beteende. Jämför med att hon skulle ta droger - då skulle du väl snoka och skydda också? Men var öppen med barnet om vad du avser att göra.

Yahoo säger: Hej, jag är inte mamma ännu men i framtiden kommer jag bli det. Hur tror du att det ser ut i framtiden. Låt oss säga 20 år framåt. Blir det värre eller bättre då?

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Om dagens tonåringar klarar sig hela och blir harmoniska vuxna - då blir det bra. Om vi tillåter dem att skada sina själar - då frå vi räkna med en vuxengeneration som har emotionella problem. Att finnas till för sin tonåring handlar om att se till at de blir hela människor framöver. Men grattis till att du vill ha barn. Även om det är jobbigt med tonårsbarn så är det det bästa jag gjort i alla fall. Reclaim the kids!

Moderator säger: Nu är chattet slut. Ett stort tack till Johanna Parikka Altenstedt och alla er som har skickat in frågor.

   Johanna Parikka Altenstedt säger: Jag vill påminna att våra tonårsbarn lever i en annan värld än vi. De gör allt på nätet - och det är inte farligt i sig. De har helt annan syn och lever sitt liv i det offfentliga på nätet. Det måste vi förstå. Men vårt ansvar är att vara föräldrar och skydda våra barn.

aftonbladet.se