Svensk diplomat dödshotad i Kongo-Brazzaville

NYHETER

En svensk diplomat attackerades två gånger av rebeller i Kongo-Brazzaville i lördags.

– Vi klarade oss så bra tack vare vår chaufför, säger Sidas utsände Magnus Carlquist.

Nu kommer FN troligen att vänta med att avväpna rebellerna.

Foto: sida
Ett trettiotal beväpnade och drogade rebeller anföll FN-kolonnen som diplomaten Magnus Carlquist åkte med i den oroliga Pool-regionen i Kongo-Brazzaville.

Närmare 30 drogade rebeller beväpnade med handgranater och kalasjnikov-gevär stoppade, hotade och plundrade FN-kolonnen som Magnus Carlquist åkte med i den oroliga Pool-regionen. FN-gruppen var utsänd för att undersöka den humanitära situationen i ett område som har drabbats hårt av både strider och matbrist.

Bara några kilometer tidigare på den röda grusvägen hade kolonnen just lyckats ta sig ur en annan av de så kallade ninjarebellernas vägspärrar.

Rebellerna upptäckte att landshövdingen i Kinkala – en representant för regeringen – fanns med i kolonnen. Dessutom var landshövdingen beväpnad, något som inte heller FN-tjänstemännen visste om. Kolonnen trakasserades i ett par timmar innan den kunde köra vidare.

Ur askan i elden

– Som att gå ur askan i elden, säger Magnus Carlquist om det som sedan hände.

Vid nästa vägspärr blir situationen snabbt mer hotfull. Rebellerna är fler, de är beväpnade med handgranater och kalasjnikovs – och de är drogade.

– De hoppar upp på biltaken och gapar och skriker.

De går från bil till bil i kolonnen, tar mobiltelefoner och datorer och försöker bryta loss bilradion med bara händerna. De hotar biståndsarbetarna genom att sträcka sig in i bilarna med granater.

Plötsligt hörs skott. När rebellerna tar skydd bakom ett hus tror Magnus Carlquist att han sitter mitt i skottlinjen mellan två fiendegrupper.

Rebelledare

”Så länge jag sitter kvar i bilen ska jag inte bli rädd”, tänker han.

Utanför ser han det vanliga bylivet, kvinnor och barn. Den yngste av rebellerna är inte mer än 14 år, gissar han. Ett par småpojkar ser på. Det är lätt att föreställa sig vad de kommer att göra om dagarna, om rebellerna inte avväpnas och livet blir enklare.

Så visar det sig att skotten avlossats av rebellernas ledare. Gruppen löses upp och kolonnen får åka vidare.

FN avvaktar

När TT pratar med Carlquist har han just träffat presidentens ställföreträdare som var ”förfärligt generad”. Och risken är stor att FN nu väntar med ett planerat program för att avväpna rebellerna.

– FN är ganska skadskjutet. De gör ju jämförelser med vad som inträffar i andra delar i världen som står högre upp på löpsedlarna, säger Carlquist.

Plundring och trakasserier mot civilbefolkningen är en del av vardagen, inte minst i Pool-regionen. I staden Mindouli höjde ingen på ögonbrynen efter attackerna.

– Det är vad människorna här måste utstå varje dag, varje gång de försöker resa, sade en biståndsarbetare till Reuters.

Helena Ekinge/TT