USA:s hemliga tortyrcentraler

Allierade länder låser in och misshandlar terrormisstänkta

Foto: AP
Terrorceller Efter 11 september-attackerna tillåter USA:s lag att misstänkta terrorister fängslas utan bevis. Fångar som inte erkänner flygs i hemlighet till länder där tortyr blir en del av vardagen. Bilden är från Abu Ghraib-fängelset i Irak. Grafik: PATRIK LINDVALL. Klicka på bilden för att se den i större format.
NYHETER

Ett hemligt nätverk av tortyrcentraler världen runt.

Det låter som ett verk av en grym diktator.

Men det är USA och president George W Bush som försvarar demokratin.

När misstänkta terrorister inte erkänner att de verkligen är terrorister flyger USA dem till ett land i Mellanöstern eller Sydasien. Länder där den lokala säkerhetspolisen är känd för att använda tortyr som förhörsmetod.

De misstänkta transporteras iförda hand- och fotbojor i specialchartrade, små, men lyxiga jetplan av typen Gulfstream. Ofta utsatta för en våldsam och direkt förnedrande behandling av maskerade CIA-män.

Hemligt dekret

I denna ljusskygga värld betraktas alla som skyldiga till dess motsatsen är bevisad.

Mest anmärkningsvärt är att allt sker helt vid sidan av normala utlämningsavtal och domstolar.

Dekretet som ger CIA rätt att hålla igång den här människotrafiken är hemligt.

President Bush skrev under det några dagar efter terrordåden den 11 september. Amerikanska myndigheter bekräftar att det existerar men inte mer.

Hanteringen avslöjades sedan några av offren släppts och berättat.

Marocko, Jordanien, Egypten och Syrien tar emot de flesta av de hemliga amerikanska transporterna med misstänkta terrorister. Samma Syrien som USA utpekar som sponsor av terrorism.

CIA bestämmer

Centrum i navet av tortyrcentraler är Afghanistan. Här har USA ett antal baser, helt skyddade från de lokala myndigheternas insyn. Så länge ingen skvallrar stannar det som händer innanför basens taggtrådsstaket.

Nyligen släpptes en rapport från den amerikanska armén där man erkände att 26 gripna dödats under fångenskap i Afghanistan och Irak.

Den här typen av fångtransporter förekom även före den 11 september, men betydligt mer sällan. Då var CIA tvunget att få klartecken för varje enskilt fall. Nu bestämmer underrättelseorganisationen själv när metoden ska användas. Enligt amerikanska källor handlar det om minst 150 personer sedan 11 september.

På tunna misstankar

I många fall har de utpekade gripits på lövtunna misstankar. Det räcker att någon annan misstänkt terrorist under tortyr nämnt ett namn. Personen grips och flygs tvärs över halva jordklotet för att få smaka på elkablar och dränkas i vattenbad.

Ibland är det verkliga terrorister som grips, men ofta oskyldiga människor som utsätts för en groteskt brutal behandling.

Metoder som ingen normal rättsstat skulle acceptera.

Wolfgang Hansson