M dubbelt så stort som s

Moderaterna får rekordstöd i Stockholm

1 av 3
Klicka på bilden för att se tabellen i ett större format.
NYHETER

Moderaterna är på frammarsch i huvudstaden.

Nu är de dubbelt så stora som socialdemokraterna i Stockholm, visar Temos senaste mätning.

Det är 508 dagar kvar till valet, men om det avgjordes i dag skulle moderaterna få rekordstöd från väljarna: 44, 1 procent, enligt Temos senaste väljarbarometer för Stockholms stad.

Går sämre för (s)

-Det är en exceptionellt stor uppgång. Moderaternas ökning från 2002 motsvarar mer än vad folkpartiet fick i förra valet, säger Nicklas Källebring på Temo till Dagens Nyheter.

Desto sämre går det för socialdemokraterna. Partiet skulle i dag få endast 21, 5 procent av rösterna. Det innebär en minskning med 10 procent sedan förra valet och är den lägsta nivån hittills för (s) under de fem år som DN/Temo gjort särskilda väljarbarometrar för Stockholm.

Nicklas Källebring säger till DN att det finns två skäl till moderaternas uppgång:

"Politik mot mitten"

-Dels har de ompositionerat sig, de har övergett en del tidigare förslag och fört politiken mot mitten för att attrahera fler. Dels har socialdemokraterna väldigt stora problem.

Opinionsmätningen är gjord strax efter socialdemokraternas offentliga gräl om finansborgarrådet Annika Billströms ledarstil. Det har enligt Nicklas Källebring spelat en stor roll.

För fem år sedan var socialdemokraterna nere på liknande nivåer, men lyckades vända utvecklingen.

Enligt Temo är moderaterna störst bland ungdomar, och går fram mest i åldersgruppen 30-59 år, där de flesta barnfamiljer och yrkesverksamma finns.

I undersökningen har 1002 röstberättigade invånare i Stockholms stad intervjuats, under tiden 19-25 april.

Mira Micic

ARTIKELN HANDLAR OM