”Det är inte unikt för Sverige”

Flyktingbarnen simulerar inte, enligt Rädda Barnens psykoterapeut

NYHETER

Traumatiserade flyktingbarn är inget unikt för Sverige.

Men uttrycken varierar.

Det menar Monica Brendler psykoterapeut på Rädda Barnen.

- Apati är ett sätt att uttrycka sin psykiska smärta. För tio år sedan uttryckte man sig annorlunda. Kanske genom att ta livet av sig, säger hon till aftonbladet.se.

I dag presenterades den första kartläggningen av de apatiska flyktingbarnen. I Sverige finns det, enligt undersökningen, 410 fall. I länder som Tyskland och Holland – som tar emot mycket flyktingar – finns inte liknande problem. I våra grannländer Norge och Finland har det förekommit sju respektive fyra fall. Nio av dessa barn har kommit dit från Sverige.

Är det bara i Sverige som flyktingbarn mår dåligt?

- I andra länder uttrycker man sig annorlunda, säger Monica Brendler.

”Går inte att fejka”

Hon är psykoterapeut och arbetar med traumatiserade flyktingbarn. Hon säger att det inte går att förklara exakt vad det är som gör att ett uttryck blir vanligt.

- Det kallas symtomförskjutningar och sker då och då. Det man kan vara säker på att barnen hade uttryckt sin smärta på ett annat sätt om de inte blev apatiska. Det handlar om barn som blivit traumatiserade innan de kommit hit.

- Jag vill påpeka att apatiska barn inte är unikt för Sverige. De finns massor av fall av apatiska barn i krigssituationer.

Men det förklarar inte varför de finns i Sverige och inte på samma sätt i exempelvis Holland.

- Det är väldigt svårt att svara på. Det har med sammanhanget att göra. Psykisk sjukdom handlar om att kommunicera med sin omvärld. På ett omedvetet sätt.

Går det enligt dig att fejka ett sånt här beteende?

- Nej, det gör det absolut inte.

Karl Thor

ARTIKELN HANDLAR OM