”Jag vill ha konst som jag förstår”

Ett ögonblick... Anders Wiklöf, 57, åländsk bilhandlarmiljonär (med mera), som köpt en Peter Dahl-tavla för 5,7 miljoner kronor

Foto: PRESSENS BILD
konstkändis Den åländske finanskungen Anders Wiklöf bjöd 5,7 miljoner kronor för Peter Dahls tavla "Stolta stad" och vann budgivningen.
NYHETER
Foto: magnus sandberg
konstkändis Den åländske finanskungen Anders Wiklöf bjöd 5,7 miljoner kronor för Peter Dahls tavla "Stolta stad" och vann budgivningen.

"Stolta stad" föreställer Stockholm på Bellmans tid, och blev den dyraste samtidsmålning som sålts i Sverige. Hur gärna ville du ha just den?

- Detta är en känd tavla, det är en vacker målning. Den tilltalar mitt sinne och mitt hjärta, jag tycker att den är fräsch. Den är målad för inte så länge sedan, men det är 200-årig historia: det är Bellman, det är hembryggt äppelvin, det är ljuvligt! Samtidigt är det så att då hörde Åland till Sverige och Stockholm var vår huvudstad!

Målningen är en triptyk som tar rätt stor plats, 2 gånger 4,5 meter. Vet du var den ska hänga?

- Jag vet exakt var den ska hänga, och jag har exakt plats för denna tavla i vårt sommarhus.

Du har köpt Carl Larssons förlaga till Midvinterblot, dessutom Anders Zorn, Gittan Jönsson, Bruno Liljefors... Hur tänker du när du köper konst?

- Jag har hållit på att bygga denna samling sedan 1989. Jag vill ha sådan konst så att jag förstår mig på tavlorna, jag tycker om att kunna se objektet, kunna njuta av tavlorna. Jag har aldrig i mitt liv sålt en tavla. De hänger där de hänger, jag mår helt enkelt bra av dem.

Till sist, vad önskar du mest av allt just nu?

- Ska jag vara ärlig - den största önskan jag har är att jag får vara såpass frisk som jag är just nu.

Fotnot: Konstintresserade grupper får ibland möjlighet att besök Anders Wiklöfs villa "Andersudde", i fjol cirka 800-900 personer. Dock tillåts inga besök sommartid. I villan finns 130-140 tavlor.

Lena Olsson