Grönt ljus för biltullar

Försöket börjar 3 januari

NYHETER

Nu har regeringen gett klartecken för försöket med trängselskatt – biltullar – i Stockholms innerstad.

Försöket startar den tredje januari nästa år och pågår ett halvår.

Trängselskatten tas ut för bilresor in eller ut från centrala Stockholm mellan halvsju på morgonen och halvsju på kvällen under vardagar. Priserna varierar: Under rusningstid kommer det att kosta 20 kronor att passera, och vid andra tidpunkter 10 eller 15 kronor.

Avgiften blir maximalt 60 kronor per dygn. Kvällar och helger är det gratis att köra i stan.

Oändliga turer

Det är efter oändliga turer och heta politiska och juridiska strider som försöket nu beslutats genomföras.

Debatten startade redan 2002.

Annika Billström (s), då blivande finansborgarråd i Stockholm, har sedan dess i en svekdebatt blivit ständigt påmind om att hon i valrörelsen lovat att inga biltullar skulle införas om socialdemokraterna fick makten i Stockholm.

Nu är de snart ett faktum.

De många förseningarna gör att Vägverket och andra aktörer har en hektisk tid framför sig att hinna med alla förberedelser. Bland annat ska själva tullportarna byggas.

Förstärkt kollektivtrafik

Som en konsekvens av trängselskattsförsöket ska kollektivtrafiken i Stockholm förstärkas. Omkring 200 nya bussar sätts in på 14 nya busslinjer, det blir fler och tätare turer i tunnelbana, pendeltåg och övrig spårtrafik. Enligt planerna ska det bli totalt 32 000 nya sittplatser till och från Stockholm under rusningstrafiken.

Försöket siktar på att minska trafiken i Stockholms innerstad med 10-15 procent vid rusningstid.

S-styrda kranskommuner har under åren öppet lierat sig med borgerligt styrda kommuner och näringslivet i sin kamp mot försöket.

aftonbladet.se , TT