Präst spionerade på förre påven

Anklagas för att ha arbetat för polska säkerhetstjänsten

NYHETER

En polsk präst i Vatikanen anklagades på onsdagen för att ha spionerat på den nyligen avlidne polskfödde påven Johannes Paulus II för den polska säkerhetstjänstens räkning.

Anklagelsen framfördes vid en presskonferens av chefen för den statliga myndighet som ansvarar för den forna kommunistiska säkerhetstjänstens arkiv i Polen. Leon Kieres, chef för Institutet för nationellt minne (IPN), sade att fader Konrad Hejmo lämnade upplysningar om påven under 1980-talet, när Polens kommunistregering kämpade mot demokratirörelsen Solidaritet.

Förnekar anklagelserna

Hejmo själv tillbakavisade anklagelserna. Han sade att han aldrig medvetet samarbetat med säkerhetstjänsten, men medgav att han kan ha vidareförmedlat information hem till Polen ”i god tro”.

Hejmo har i många år ansvarat för polska pilgrimshemmet i Vatikanen, ett härbärge för besökande polacker.

IPN sade inte vilken information Hejmo skulle ha lämnat vidare, men Marek Lasota, forskare knuten till IPN med säkerhetstjänstens engagemang i katolska kyrkan som specialitet, sade att Hejmo troligen inte haft särskilt intressanta uppgifter att lämna, eftersom han inte stod påven närmare än andra polska präster i Vatikanen.

Ville misskreditera påven

Lasota har i sin forskning kommit fram till att säkerhetstjänsten under 1980-talet försökte misskreditera påven, bland annat genom att tillverka falska dagböcker där en kvinna påstod att hon haft ett förhållande med påven.

Johannes Paulus stödde demokratirörelsen när han var ärkebiskop i Krakow och fortsatte stödet från påvestolen. Han träffade flera gånger Solidaritetsledaren Lech Walesa under besök i Polen.

Johannes Paulus anses ha haft en viktig påverkan på kommunismens sammanbrott i Polen och övriga Östeuropa.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM