Striden om apatibarnen

M-politikern: Det enda anständiga är att ge dem asyl

NYHETER

Striden hårdnar om de apatiska flyktingbarnen.

Starka krafter inom både s och m går nu emot den officiella partilinjen.

Kristina Axén Olin, moderat oppositionsborgarråd i Stockholm, dömer ut såväl det egna partiets som regeringens inställning i frågan.

Foto: Björn Lindahl
MINST 410 FALL Hundratals flyktingbarn har blivit så djupt apatiska i Sverige att de måste sondmatas. Efter kungens uttalande i går har debatten om deras uppehållstillstånd i Sverige tagit ny fart – och flera tunga moderater och socialdemokrater går nu öppet mot sina partilinjer. ”Regeringen följer inte sin egen lagstiftning”, säger Kristina Axén Olin, m-politiker i Stockholm.

– De apatiska flyktingbarnen får betala priset för att regeringen inte följer sin egen lagstiftning. Sex–sju apatiska flyktingbarn har redan utvisats medan 40-50 barn anses för sjuka för att utvisas, säger Kristina Axén Olin, som också är moderaternas andre vice ordförande.

– Det enda anständiga är nu att ge denna grupp svårt sjuka barn asyl.

För tre veckor sedan röstade riksdagen i frågan.

Regeringen fick stöd av moderaterna.

Vill riva upp beslutet

Med röstsiffrorna 171–124 antogs regeringens förslag om individuell prövning i varje enskilt flyktingfall, inte permanent uppehållstillstånd för alla drabbade barn som motståndarna ville trumfa igenom.

Men debatten var inte över med det.

Tvärtom ökar trycket på att riksdagsbeslutet ska rivas upp.

– Det händer väldigt mycket nu. Vi har den här stora debatten, vi har kungens uttalande och det kommer massor av mejl, säger Gustav Fridolin, flyktingpolitisk talesman för miljöpartiet.

– Människor är upprörda och tycker att så här ska man inte behandla barn i Sverige. Det folkliga trycket är väldigt stort.

Vad krävs för att riva upp riksdagsbeslutet?

– Att moderaterna eller socialdemokraterna ändrar sig. Då kan vi väcka ett utskottsinitiativ och genomföra den här frågan mycket snabbt.

”Oerhört kritiska”

Även bland s-kvinnorna jäser missnöjet med regeringens linje.

– Vi är oerhört kritiska till hur den här hanteringen gått till. Om man verkligen fått individuell prövning. Och om hur stor vikt som lagts vid barnens bästa och barnkonventionen, säger Anne Ludvigsson, vice ordförande i det socialdemokratiska kvinnoförbundet.

Hur kan ni påverka i fortsättningen?

– Jag hoppas att alla de uttalanden vi gjort borde få både Migrationsverket och Utlänningsnämnden att inse att man måste pröva de här fallen igen och utifrån barnens bästa.

Du menar de 58 som fått avslag?

– Ja, jag tycker det.

Aftonbladet sökte i går förgäves Tomas Eneroth, s, ordförande i socialförsäkringsutskottet, och Göte Wahlström, flyktingpolitisk talesman för s, som båda försvarar riksdagsbeslutet.

De vill låta barnen stanna

(För uppehållstillstånd i varje fall)

Foto: Peter Knopp
Kristina Axén Olin.

Mitt emellan

Anne Ludvigsson.

De är emot (Vill pröva varje enskilt fall)

Foto: Peter Kjellerås
Barbro Holmberg.

Rätt om Michael Williams

Leif-Åke Josefsson