Så slipper du stressa i helgen

Stressdoktorn: ”Sluta stressa upp dig över stressen”

NYHETER

Deklarationen ska lämnas in. Däcken ska bytas, brasan tändas, vårsångerna sjungas, helgvinet inhandlas trädgården vårstädas, fönstren putsas och...

Listan över vad som ska hinnas med i helgen kan göras hur lång som helst, och stressen slår till med full kraft.

– Det handlar om att våga välja bort sådant som inte måste göras. Vi måste sluta stressa över stressen, säger stressdoktorn Tomas Danielsson.

Foto: Kalle Assbring
Tomas Danielsson.

Valborgshelgen har under senare år seglat upp som en av årets absolut stressigaste helger. Det är massor som ”måste” hinnas med: deklarationen, däcken, Valborgsfirandet och första maj.

De med trädgårdar och hus att sköta har vårstädning att tänka på, staketet måste målas och fönstren på lantstället kittas om. Och så ska man hinna pusta ut och vila mellan två arbetsveckor också.

– Problemet som många människor lider av är det som kallas för additionsstress. Det är när man lägger ihop allt det som grannarna och arbetskamraterna gör och inbillar sig själv att man borde hinna med lika mycket själv. Det är naturligtvis helt omöjligt, säger stressforskaren, författaren och föreläsaren Tomas Danielsson.

Enkla råd

– Den som jämt är ute och joggar har antagligen inga barn att hämta på dagis, ingen bil och klarade av sin deklaration med ett enkelt sms för flera veckor sedan. Man får inte jämföra sig med alla i sin omgivning.

Tomas Danielssons råd är enkla:

Välj bort sådant som du inte måste göra, som inte behöver göras eller som kan göras vid ett bättre tillfälle. Belasta dig inte med att göra allt ”som alla andra hinner med”, för det gör de inte.

Ta på en gång tag i de få ”måsten” du har. Gör deklarationen direkt eller lägg den i en knallröd plastficka mitt på köksbordet. Då blir den gjord.

Stressa inte upp dig över stressen. Identifiera och välj bort saker som du inte behöver stressa över.

Är lite stressad själv...

Vad ska du själv ägna dig åt i helgen?

– Jag är faktiskt lite stressad, och det beror på att jag ska bli morfar i helgen om allt går som det är tänkt. Det är tyvärr sådan stress som är omöjlig att undvika. Och så ska jag deklarera.

– Ges det tid till det tar jag med frugan ner till Valborgselden. Men orkar vi inte det så får vi ta det ett annat år, säger Tomas Danielsson.

Tomas Danielsson

Robert Triches