Valborg – årets stora fylleslag

Ungdomscenter bereder sig på att ta emot mängder med fulla barn

Foto: HENRY LUNDHOLM
Valborgsmässoafton är tillsammans med skolavslutningen och nyår ungdomarnas stora fylleslag under året. På Maria Ungdom i Stockholm räknar man med att ta emot minst femtio ungdomar som är i så dåligt skick att de kommer med ambulans. Bilden är tagen 2002.
NYHETER

Valborg – en mäktig brasa, fyrstämda traditionella svenska vårsånger, tivoli och sockervadd.

Och sprit. Kopiösa mängder alkohol.

– Antalet ungdomar som kommer hit med ambulans och polis tiodubblas under en Valborgskväll, säger Göran Hägglund på Maria Ungdom i Stockholm.

Göran Hägglund är enhetschef på Maria Ungdom och han berättar att inför helgen så mobiliseras alla krafter, både på akutverksamheten och socialtjänsten.

Extrapersonal har kallats in.

– En vanlig fredagkväll får vi in kanske tre-fyra ungdomar. På Valborg räknar vi med att få in minst femtio, och det är ungdomar som kommer hit i dåligt skick med ambulans, polis eller med hjälp av fältassistenter, säger Göran Hägglund.

Amatörernas afton

Det särskilda med Valborg – som jämte skolavslutningen och nyår är ungdomarnas stora fylleslag på året – är att många yngre ungdomar gör sin alkoholdebut just den helgen.

– Man skulle kunna uttrycka det som amatörernas afton. Det handlar om ungdomar som inte vet alls hur mycket de kan dricka och för många slutar det med att de dricker sig helt redlösa, säger han.

– Vi märker det genom att de som kommer till oss är unga, barn i åldrarna 13-15 år.

Minskad konsumtion totalt

Enligt färska undersökningar ska konsumtionen av såväl alkohol och cannabis totalt gå ner bland ungdomar. Samtidigt ökar Maria Ungdom antalet klienter.

– Det kan förstås bero på att vi hittar fler och att samarbetet med polisen blivit bättre. Jag hoppas att det är så, säger Göran Hägglund.

Chatta med Therese Travis från socialtjänsten, Maria Ungdom på aftonbladet.se. Fredag 13.30.

Robert Triches