Metallskandalen i Trollhättan kan svälla

NYHETER

Trollhättan

Metallskandalen i Trollhättan ser ut att växa. Källor inom Metall uppger nu att betydligt fler personer, också från andra håll i landet, varit involverade. Men Metall centralt förnekar.

Metallombudsmannen Lars Sieb i Kalmar är en av dem som berättar för Sveriges Radio Väst om hur förbundet centralt försökt hålla nere omfattningen på skandalen. Vid en Köpenhamnsresa med 17 deltagare, där det även fanns med folk från Stockholm, förekom både sprit och nattklubbsbesök.

Efteråt var det dock bara sex-sju personer i gruppen som Metall ansåg skyldiga att betala tillbaka pengar, däribland Sieb själv. Enligt honom var inställningen från förbundet klar: det hela skulle betraktas som en Trollhätteskandal.

- Man ville inte dra in andra i det här. När jag blev kallad till Trollhättan för intervju med utredningsgruppen kom vi överens om att eftersom man inte ville vidga kretsen utanför Trollhättan, gick jag tillsammans med de andra ombudsmännen och ytterligare någon med på vi skulle betala halva notan, säger Lars Sieb.

Enligt honom gick man med på detta för att få lugn och ro. En beskrivning som Metalls presschef Anders Ferbe inte ställer upp på.

- Så arbetar vi inte. Där revisorerna pekar på att det inte finns ett samband mellan kostnader och verksamhet så har det getts möjligheter till de inblandade att återbetala sin del, säger Anders Ferbe till TT.

Turbulensen kring Metalls avdelning 112 i Trollhättan uppstod för ett halvår sedan efter avslöjanden om att medlemmarnas pengar gått till riklig alkoholkonsumtion, nattklubbsbesök utomlands och löspenisar som delats ut till kvinnliga kollegor i avdelningen. Efter en utredning varslades fyra ombudsmän om uppsägning och hela styrelsen avgick.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM