Finska valet - en sexaffär

1 av 4
Tarja - exflickvän till Erkki Tuomioja.
NYHETER

Kärleksförbindelser bland finska toppolitiker är en äkta dokusåpa - där alla har varit ihop med alla.

Nu konkurrerar de om presidentposten.

Nu har de lösa förbindelserna i finsk politik hamnat i fokus inför presidentvalet nästa år. I en finsk kvällstidning beskrivs det på följande sätt:

"Utrikesminister Erkki Tuomijas förra flickvän (Tarja Halonen) gör upp om presidentposten med någon av kulturministern Tanja Karpelas ex-pojkvänner".

Gammal romans

Tidningarna började skriva om det när den centerpartistiske statsministern Matti Vanhanens hustru Merja meddelade att paret har separerat.

Rykten gick om att en tredje person kunde vara inblandad.

Då plockande de politiska journalisterna en gammal skandal. 1999 avslöjades att Matti Vanhanen hade en romans med ex-skönhetsdrottningen och riksdagskvinnan Tanja Karpela, vilket hon också bekräftade.

Det ansågs vara Matti Vanhanens förtjänst att hon snabbt avancerade till regeringen och numera är kulturminister.

Tanja Karpela var dessutom länge förlovad med ex-finansministern och samlingspartiledaren Sauli Niinistö. Även han kandiderar nu för presidentposten.

Tvingades gifta sig

Matti Vanhanen väntade ett tag efter separationen från frun och kandiderade även han. Romansryktena är ett huvudbry för honom eftersom han gärna försvarat familjevärdena.

Även den nuvarande presidenten Tarja Halonen blir ofta påmind om sin korta romans med partikamraten Erkki Tuomioja för 30 år sedan.

När det visade sig att hon år 2000 som nybliven president lever i ett särboförhållande, blev hon på grund av skriverier mer eller mindre tvingad att gifta sig.

Mira Micic