De är unga – och tungt kriminella

1 av 2
Jerzy Sarnecki.
NYHETER

Män i 25-årsåldern med ett tungt kriminellt förflutet.

Experterna är eniga om vilka som rånar värdetransporter.

De bildar en kriminell elit – beredd att skjuta.

Enkät: Lennart Håård och Sofia Strandberg

Kriminolog Jerzy Sarnecki:

Hur många brottslingar finns det i Sverige som potentiellt kan begå ett sånt här rån?

– Det är en begränsad krets som rånar värdetransporter. Många sitter i fängelse eftersom de åker fast ofta. Det är inga ligor utan enstaka personer, som söker nya medbrottslingar och begår nya brott.

Vilken typ av våld förekommer vid rånen?

– Värdetransporterna är mest utsatta och skyddet mot rån ökar. Rånarna vet om det och är beredda att använda grovt våld. Konfrontationerna med polisen kräver det.

Vilka är personerna som begår rånen?

– Det är unga män i 25–35 årsåldern. De är tungt kriminellt belastade, en kriminell elit. Rånarna är oftast kända av polisen och har begått liknande brott.

Psykiater Ulf Åsgård:

Hur många brottslingar finns det i Sverige som potentiellt kan begå ett sånt här rån?

– Cirka 200 personer, som har kontakterna, kunskapen och till och med erfarenheten att begå rånen. Det är en mindre grupp kriminella personer. De ingår i olika konstellationer från rån till rån.

Vilken typ av våld förekommer vid rånen?

– I de flesta fall rör det sig om hot om våld. Och det räcker. Om det rör sig om en stor summa pengar i bilen kan rånarna vara beredda att skjuta för att döda.

Vilka är personerna som begår rånen?

– Den ena gruppen är 20–25-åriga pojkar som kommer från förorter. De saknar illusioner, mål och medel att förändra sin situation. Den andra gruppen är mer sofistikerade killar i 25–30-årsåldern, som sällan åker fast. De kommer från hyfsade förhållanden men tar chansen att bli rika. Grupperna samarbetar inte.

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM