”På Valborg har vi flest besökare”

Therese Travis från Maria Ungdom chattade med läsarna

NYHETER

   Therese Travis säger: Hej! Nu är jag på plats. Jennie säger: Hej Therese. Jag undrar vad som händer efter man tagit hand om nån,vad sker sen?

   Therese Travis säger: När en person kommer in berusad till Maria Ungdom ser den medicinska personalen till att personens hälsa är under kontroll. Personal kontaktar föräldrarna till dem som är under 18 år så att de vet var deras barn befinner sig och vad som har hänt.

Mora säger: Är det inte ganska bra att ungdomarna får lära sig den hårda vägen, så vet de sen hur dåligt det kan gå och inte gör om det igen?

   Therese Travis säger: Den hårda vägen kan vara stenhård. Det är bättre att aldrig gå in på den utan att tänka efter före.

Sophie säger: Är valborg den dagen då ungdomar dricker mest? Jag trodde det var nyår..

   Therese Travis säger: Valborg är den kväll på året då Maria Ungdom har flest besökare. Det är varmare ute och det påverkar nog att fler dricker. Nyår är också en stor festkväll för många.

orolig säger: hej jag har en son(15) som dricker otroligt mkt, hur gör jag för att snacka med honom, han tycker oftast att jag är töntig och snackar inte med mig.

   Therese Travis säger: Tonåringar tycker ofta att deras föräldrar är töntiga. Ge inte upp att tala med din son om alkohol och riskerna med att dricka det. Ta gärna stöd av andra föräldrar som till exempel din sons kamraters föräldrar.

Calle säger: Hej Therese.Vad kan ni på Socialtjänsten egentligen göra för att hålla minderåriga inne på valborg? Är det inte mest föräldrarnas ansvar?

   Therese Travis säger: Du har helt rätt i att det är föräldrarna som är viktigast. Vi inom Socialtjänsten kan finnas till men det största jobbet gör alla engagerade föräldrar som rör sig ute bland sina ungdomar en kväll som Valborg.

kimpa säger: Är det vanligt att ungdomar mellan 14 och 16 super

   Therese Travis säger: Tyvärr är det alldeles för vanligt. Vår statistik visar att fler och fler flickor i den åldern kommer till Maria Ungdom.

Erik säger: Hej Therese. Det är överdrivet att ungdomarna dricker för mycket jag har själv en son och en dotter och jag har aldrig sett dom fulla.

   Therese Travis säger: Det finns många ungdomar som inte dricker alkohol. Men det finns också väldigt många som gör det.

Sophie säger: Vad gör ni med dom tonåringar som är riktigt berusade?

   Therese Travis säger: Är en ungdom så berusad att det är fara för den personens liv skickar vi honom/henne vidare till en medicinakut. Övriga har vi god uppsikt över så att de inte far illa under tiden de nyktrar till. Vi magpumpar ingen.

Keeke säger: Hejsan! Vad tycker du en förälder bör göra eller säga till sina barn för att de ska ta det lugnt på valborg?

   Therese Travis säger: Jag tycker att man som förälder skall säga att man inte accepterar att ens barn dricker alkohol. Man skall absolut inte köpa ut alkohol åt underåriga för det ger signaler att man tycker att det är OK att dricka då man är ung, dessutom är det förbjudet. Gå gärna ut i parker, håll telefonkontakt med barnen och var vaken då de kommer hem. Prata mycket med varandra!

Elli säger: Hur gammal är den yngsta som ni har tagit hand om?

   Therese Travis säger: 11 år. Det är dock ovanligt. Jag skulle säga att tretton år och uppåt är vanligast. Medelåldern på våra besökare är ca 16,5 år.

Göran säger: Ungdomar som dricker för mycket och vill ha hjälp, vart kan dom vända sig?

   Therese Travis säger: Maria Ungdom har öppet dygnet runt för ungdomar och deras familjer. man behöver inte vara påverkad för att få komma till oss utan kan ringa och boka en tid för ett rådgivande samtal. Ungdomar kan också vända sig till skolkurator eller ungdomsmottagning för att få stöd. Förhoppningsvis känner de också att de kan tala med sina föräldrar och tillsammans komma fram till vad de kan göra.

Völund säger: En knipa som ofta föräldrar hamnar i är att ungen säger åt dem att köpa ut eller också dricker de hembränt/ smuggelsprit. Är det inte klokare att köpa ut i detta läge? Om man på så vis lyckas få dem att begränsa sitt drickande till enbart "stora helger", när deras kompisar gör samma sak?

   Therese Travis säger: Det är aldrig klokt att köpa ut alkohol till underåriga. Om man köper ut betyder det inte att man vet att det är precis det ungdomen kommer att dricka. Han/hon kanske dricker det man har köpt ut plus en hel del annat som han/hon har ordnat på annat håll. Forskning visar att de ungdomar som får dricka alkohol för sina föräldrar dricker mer är de ungdomar som inte har tillåtelse hemifrån.

problem säger: Hej. ska man släppa iväg sina ungdomar?

   Therese Travis säger: Det måste man själv bestämma som förälder beroende på vart ungdomen ska och hur du som förälder ställer dig till det. Om man bestämmer sig för att ungdomen ska få gå ut tror jag att det är viktigt att man har bestämt tid då de ska vara hemma, att man kan ha telefonkontakt under kvällen och att man är vaken då ungdomen kommer hem. Om han/hon skall sova borta kan det vara bra att ha kontakt med de föräldrar där barnet skall sova över. Att finnas tillgänglig är viktigt om något skulle hända.

ullis säger: Är det hembränt som de flesta har druckit som kommer in till er?

   Therese Travis säger: De flesta som kommer till oss har druckit folköl. Många tror inte att en folköl innehåller så mycket alkohol men faktum är att en folköl innehåller jämförelsevis 4 cl starksprit.

   Therese Travis säger: Tack för mig! Hoppas att Valborg inte medför några tråkigheter utan blir en bra och nykter kväll.

aftonbladet.se