FN-soldater anklagas för sexövergepp

Underåriga ska ha utnyttjats sexuellt i Liberia

NYHETER

FN-soldater i Liberia anklagas för sexuellt utnyttjande av minderåriga.

De ska också ha bytt varor, pengar och olika tjänster mot sex.

Det framkom när en första rapport i dag presenterades.

FN:s huvudkontor för fredsbevarande operationer har i veckan mottagit anklagelser om att fredsbevarande soldater i Liberia har begått sexuella övergrepp. Och på fredagen kommenterade FN uppgifterna.

– En pågående preliminär internutredning tyder på att en del av anklagelserna har fog för sig medan andra inte har det, sa FN-talesmannen Stephane Dujarric till AFP.

– Förenta nationerna tar den här frågan på största möjliga allvar.

Bytt varor mot sex

Anklagelserna gör gällande att FN-soldater i det västafrikanska landet utnyttjat minderåriga. De ska också ha bytt varor, pengar och olika tjänster mot sex.

Tidigare i år slog FN till mot flera fall av olämpligt sexuellt beteende i Kongo. I samband med detta infördes en ny policy där FN-soldater runt om i världen ska avhålla sig från sexuella relationer till lokalbefolkningen och minska de personliga relationerna.

I Liberia finns i dag 15 000 FN-soldater, som sedan 2003 övervakar landets återuppbyggnad efter det 14 år långa inbördeskriget.

200 svenska soldater

Sverige har drygt 200 FN-soldater i landet, men det framgick inte från vilka länder de anklagade soldaterna kommer. På fredagskvällen kontaktade Högkvarteret personalchefen vid den svenska styrkan, LA03, i ärendet.

– Vi har inte fått in några som helst underrättelser om att det skulle gälla svenska soldater, säger Johan Tisell, informatör på Försvarsmakten, till TT i kväll.

I onsdags framkom att två fall av sexuella trakasserier har rapporterats från den svenska styrka som nu är i Kosovo.

Mattias Lundell, TT