Dialekterna vi inte tror på

1 av 2 | Foto: kai rehn
inte trovärdig Rallydrottningen Tina Thörner menar att värmlänningarna är missförstådda: "Jag har fått stryk många gånger för mitt sätt att tala och vara."
NYHETER

Värmlänningarna må ha sola i Karlsta.

Men deras dialekt saknar trovärdighet.

-Vi är missförstådda. Vi är glada, trevliga - och seriösa, säger rallydrottningen Tina Thörner.

Handelns utredningsinstitut har undersökt åtta dialekter. 800 svenskar svarade på frågan om vilken dialekt de föredrar när de blir uppringda.

Procentsatserna talar ett tydligt språk: värmlänningar och gotlänningar saknar trovärdighet.

"Kan vara kynnet"

Överst på listan kom rikssvenskan, följd av norrländskan som föredrogs av var fjärde tillfrågad.

-Det kan ha med vårt norrländska kynne att göra. Vi talar med ett visst eftertryck, säger inte mer än nödvändigt och avstår från socialt småsnack. En lingvist skulle nog säga att det har med fallande intonation att göra, säger Republiken Jämtlands president, trubaduren Ewert Ljusberg.

Rallydrottningen Tina Thörner är stolt över sin värmländska. Men hon är inte förvånad över att svenska folket saknar förtroende för den.

"Vi är missförstådda"

Hon säger att värmlänningarna är missförstådda.

-Jag har fått stryk många gånger för mitt sätt att tala och vara, alltså positiv och glad - och samtidigt seriös och duktig på det jag gör.

Varför?

- Vi värmlänningar ser lite lättare på livet och då uppfattas man inte som seriös. Det är inget problem här hemma, Sola skiner i Karlsta, men kan vara ett problem på andra håll i Sverige - och världen.

Johan Talenti, ordförande för callcenterföretagen som beställt dialektundersökningen, lugnar värmlänningar och gotlänningar. Resultatet ska inte göra det svårare för dem att få jobb.

Olika telefonister

-Man kan se undersökningen som en rolig grej. Det vi kan lära oss av den är att vi i framtiden möjligen kan styra var våra telefonister ringer, så att de når en person som gillar deras dialekt, säger han.

Rikssvenska är mest trovärdigt

Petter Ovander