"Göran? Aldrig i livet!"

Aftonbladet har kartlagt förhållandet mellan Sveriges två viktigaste politiker

1 av 2 | Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
PÅ KOLLISIONSKURS EU-kommissionens vice ordförande Margot Wallström och statsminister Göran Persson - toppolitiker och partivänner som innehar Sveriges viktigaste politiska poster.
NYHETER

Han är statsminister, hon vice ordförande i EU-kommissionen.

Inga svenskar har viktigare politiska poster.

I morgon, första maj, håller de båda tal i Sverige. Göran Persson i Malmö, Margot Wallström i Umeå.

Aftonbladets Peter Kadhammar har intervjuat 30 personer med direkt inblick i förhållandet mellan Margot Wallström och Göran Persson - ett förhållande så dåligt att det påverkar Sveriges Europapolitik.

Förhållandet mellan Göran Persson och Margot Wallström havererade i valrörelsen 1998.

Valstrategerna hade tänkt att de skulle fungera som ett radarpar, precis som Ingvar Carlsson och Mona Sahlin hade gjort i valrörelsen fyra år tidigare: en man, en kvinna, två ansikten som skulle locka till sig olika delar av väljarkåren.

När valrörelsen började, visade det sig att Persson och Wallström var två egon som knuffades och buffades om bästa platsen i rampljuset.

Det dröjde inte länge förrän Persson klagade på att Wallström trampade in på hans område. Och Wallström klagade på att Persson inte släppte fram henne.

- Det är tufft att vara på turné. Om man inte får mat " leva med varandra " det kan lätt bli irriterat - något irriterat ord, en gest, att man vänder ryggen till, inte pratar med varandra, säger Eva Larsson som var turnéledare.

Återverkningar

Socialdemokraterna vann valet. Men Wallström kände sig så illa behandlad av Persson att det starkt bidrog till att hon lämnade regeringen, berättar en person med insyn i händelseförloppet.

De kan fortfarande inte prata med varandra.

Trots att de är partikamrater, känner varandra sedan årtionden och är de två svenskar som har de viktigaste politiska posterna.

Tystnaden har politiska återverkningar. Göran Persson får inte samma inblick i det politiska spelet i EU som andra regeringschefer. "Å ena sidan kan man säga att tystnaden är en viktig anledning till att Persson saknar Europapolitik. Å andra sidan kan man säga att tystnaden visar att Persson aldrig haft någon Europapolitik", säger en källa med gedigen erfarenhet av EU.

Saknats ledarskap

Det anses självklart i Bryssel att kommissionärerna har tät och löpande kontakt med regeringscheferna i sina hemländer. Men någon sådan finns inte mellan Wallström och Persson.

Det är dock fel att säga att Wallström och Persson aldrig pratar med varandra. Efter eurovalet 2003 sa Wallström i en tv-intervju att det hade saknats ledarskap i EU-frågorna. Göran Persson var uppenbart skitsur när han gick i svaromål.

Wallström ringde till Persson för att klara ut det som hon ansåg vara ett missförstånd dem emellan.

Persson begärde att hon offentligt skulle be om ursäkt.

Den gången blev Wallström arg. Annars brukar hon vara nedstämd och suckande när hon pratat med statsministern.

Persson "dominerade"

Personer med inblick i Margot Wallströms arbete i Bryssel säger att hon har försökt förmedla information till regeringen i Stockholm. Men ingen i Stockholm verkade särskilt intresserad. En källa säger:

- Wallström har legat på för att få komma upp till regeringen och berätta om vad som händer i EU. Ni har väl inte glömt att jag finns, typ.

Detta skulle kunna tillskrivas en allmän svensk likgiltighet för Europa, om det inte vore för förhållandet mellan Wallström och Persson.

En källa säger att det var uppenbart att när Wallström satt i regeringen 1998 så vantrivdes hon för att Persson "dominerade som han gör i så många relationer".

Wallström markerade att hon inte behandlade Persson annorlunda än tidigare, medan han ville ha mer respekt.

Till detta kommer att Wallström hade varit socialminister under en period då det mest handlade om att skära ner, ta bort, försämra. Det var slitsamt, otacksamt. Hon kunde börja gråta när hon fick brev från folk som inte hade råd att gå till tandläkaren.

Tog nomineringen för given

Tystnaden har fortsatt, nu på europeisk och storpolitisk nivå.

Margot Wallström gjorde ett bra arbete som miljökommissionär i EU och tog för givet att Persson skulle nominera henne för en ny period när det var dags förra våren. Hon gick nere i Bryssel och väntade på en klapp på axeln, ett uppskattande ord "

Men från Stockholm kom bara tystnad " och tystnad " och tystnad. Det var först när nyheten briserade i teve som Wallström fick veta att hon kanske inte skulle få förnyat förtroende.

- Är det här tacken? sa hon.

Så småningom kom frågan om hon ville fortsätta som kommissionär, men Göran Persson har också låtit det bli känt att han erbjudit henne en ministerpost (som socialminister en gång till).

Nere i Bryssel brukar Margot Wallström göra grimaser när Göran Persson kommer på tal. Hon har med förtjusning skickat runt en skämtteckning som visar hur hon smitit ur Perssons hundkoppel.

I Bryssel fyra gånger per år

- Aldrig i livet, har hon sagt på frågan om hon skulle vilja ingå i Perssons regering.

Nä, då är det bättre i Bryssel. Hon har haft besök av de flesta utskotten i riksdagen, av borgerliga partiledare, av olika statsråd - men aldrig av statsministern.

Göran Persson är i Bryssel minst fyra gånger om året. Men han har inte, säger hans presschef Anna Hellsén, haft tid att besöka Sveriges EU-kommissionär.

Peter Kadhammar