Mobba - och bli en vinnare

Succé för spelet där dåliga kompisar segrar

1 av 3 | Foto: ROBIN NORDLUND/BILDBYRÅN
kommer snart till sverige Aftonbladets testpanel är överens. Spelet Powerbabe är kul, men uppmuntrar mobbning: Det går bäst när vi är elaka. Jag tror att det kan påverka en om man ser att det går bra då, säger Terese Bendz, 13. Hon har testat spelet Powerbabe tillsammans med sin syster Malin Bendz, 14, och kompisen Olivia Andersson, 13.
NYHETER

Dataspelet uppmuntrar 12-åriga tjejer att mobba - och har blivit succé i Norge och Danmark.

Snart kommer det till Sverige.

-Det är absurt att man får poäng på att vara elak, säger Johnny Lindqvist i organisationen Friends.

Spelet Powerbabe spelas på internet och riktar sig främst till yngre tonårstjejer. I Norge, Danmark och Nederländerna har spelsidan 250000 medlemmar.

Det utspelar sig på en skolgård och tjejerna får själva välja hur deras karaktär ska se ut. För att få poäng i spelet gäller det att vinna ett socialt spel. Det går att vara snäll - eller att mobba ut andra.

När Aftonbladet testar den danska versionen av spelet dröjer det tio sekunder innan någon kallar vår karaktär för luder.

"Det är feministiskt"

-Det här går bara ut på att vara elak. Och det är trist att de fokuserar på att man ska vara en dålig kompis, säger Johnny Lindqvist på Friends som arbetar mot mobbning.

Spelets skapare, den danska speldesignern Camilla Lyngbo Hjort anser att hon har haft ett feministiskt perspektiv. Hon säger:

-Syftet med spelet är inte att lära barn att mobba utan att backa upp tjejer genom att visa den verklighet de lever i. Det finns en myt att tjejer alltid är söta och snälla. De får aldrig en chans att bearbeta allt annat de är med om. Det ville jag ändra med det här spelet.

Johnny Lindqvist förstår inte den feministiska tanken med spelet.

-Jag uppfattar spelet som stereotypt. Alla tjejer är smala. Och de sysslar med att sätta på läppglans och att dansa - när de inte mobbar varann, säger han.

Vänskapsband

Camilla Lyngbo Hjort anser att stereotyperna är gjorda med glimten i ögat:

-Spelet är gjort med humor och använder tjejernas eget språk. De drag man kan göra i spelet är väldigt stereotypa. Det är inte riktig mobbning man ägnar sig åt. Det som ger mest poäng är också att vara social och skapa vänskapsband. Man vinner inte spelet genom att vara en bitch.

Joakim Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM