En krona till kungen på födelsedagen

Fick blommor och presenter av barn på borggården

Foto: JOHAN NILSSIN/ SCANPIX
Kung Carl Gustaf tar emot barnens blommor, plakat och meddelanden på borggården.
NYHETER

En krona till kungen.

Det tyckte femåriga Joseph Boyce var en perfekt gåva när han tillsammans med många andra barn överräckte blommor och små presenter till kung Carl Gustaf på den traditionsenligt firade födelsedagen.

Storasyster Lily Boyce, åtta år, vågade inte riktigt ända fram till kungen där han stod på borggården vid Stockholms slott på Valborgsmässoaftonen på sin 59:e födelsedag och tog emot barnen som lydigt radat upp sig på kö.

”Kungen skrattade”

Med hon var glad ändå.

- Jag tog en bild på lillebror när han gav myntet till kungen, då skrattade kungen, sade hon. Lika glad var mamma Eva som lyckats tråckla fram barnen mellan täta rader.

Det var som vanligt fullt på yttre borggården av glada pensionärer, turister, förväntansfulla barn, föräldrar och flaggviftande rojalister i största allmänhet när kungen tog emot folkets hyllning.

Sträcka på halsen

Många fick sträcka på halsen för att kunna få en glimt av hans majestät redan när han tillsamman med prins Carl Philip och ett antal höga militärer marscherade in på gården denna varma men lite molniga dag.

Det var lite lättare att få syn på de båda prinsessorna, drottningen och prinsessan Lilian som övervakade tillställningen från ett fönster i Ordenssalarna några våningar upp och då och då vinkade till massorna.

Arméns musikkår klämde i med stycket Mio min Mio samtidigt som salut sköts från Skeppsholmen, en mäktig känsla. För övrigt följde firandet traditionerna med mer musik, sedvanlig högvaktsceremoni, parad för fanan, fyrfaldigt leve och Kungssången.

Fakta/ Carl XVI Gustaf

TT