Tobias träffad av spikbomb

Kärleks- semestern fick blodigt slut efter självmords- bomben

1 av 3 | Foto: EPA
SVÅRA ANSIKTSSKADOR Svensken Tobias Johansson från Karlshamn var med sin flickvän, Fransesca Catelani, på semester i Kairo när de hamnade i självmordsbombarens väg. Båda träffades av splitter från spikbomben. Tobias Johansson skadades svårt på händerna och i ansiktet och opererades i flera timmar.
NYHETER

Tobias Johansson, 28, från Karlshamn och hans flickvän Francesca Catelani, 26, var ute och gick efter Nilenstranden i går.

Då hoppade en självmordsbombare ned från en bro.

Svensken akutopererades – och läkarna hoppas nu ha räddat hans syn.

Den egyptiske självmordsbombaren Ihab Yusri Yassin hoppade i går eftermiddag från en bro mot en busshållplats med en sprängladdning på kroppen. En timme senare öppnade mannens syster och flickvän eld mot en turistbuss.

Opererades i timmar

I folkvimlet fanns bland andra Tobias Johansson och Francesca Catelani.

Paret skadades när de träffades av en så kallad spikbomb, en cylindrisk bomb fylld med spikar, metallskrot och en detonationsmekanism.

Paret fördes till universitetssjukhuset Qasr Al-Aini i Kairo där Tobias Johansson opererades under flera timmar sent i går kväll.

Splitter i ögonen

– Han hade svåra skador på händer och i ansiktet och har splitter i ögonen, säger Stig Elvemar, Sveriges ambassadör i Kairo till Aftonbladet.

Strax efter tio i förmiddags träffade han Tobias Johansson för första gången och fick tala med svensken.

– Tobias verkar pigg, säger ambassadören till synes mycket lättad.

Läkarna berättar att operationen har varit lyckad och tror att man åtminstone lyckats rädda ett öga. Optimismen är dock stor och man hoppas att Tobias Johansson får behålla synen på båda ögonen.

Redan i kväll eller i morgon får Tobias Johansson flyga hem för fortsatt sjukhusvård.

När Stig Elvemar besökte patienten frågade han honom om dådet.

– Han sade att han inte såg så mycket av det och kunde därför inte berätta några detaljer. Han hörde bara en smäll och förstod att han var skadad, säger han till TT.

Även Francesca Catelani opererades. Hon hade bland annat träffats av en spik i halsen.

– Den har läkarna i Kairo inte kunnat ta bort. Därför vill vi naturligtvis att hon så snart som möjligt ska kunna flygas hem till Italien, säger Francescas mamma Anna Losi Catelani till Aftonbladet.

Träffades på kurs

Tobias Johansson från Karlshamn i Blekinge träffade italienska Francesca när hon studerade miljövetenskap i Sverige.

– Hon gick en kurs i Kristianstad förra året och träffade då Tobias som gick samma kurs. De blev så kära att vi bara kunde glädjas med dem. Tobias har varit här två gånger och det är en riktig juvel till pojke, säger Anna till Aftonbladet.

I januari började Tobias Johansson jobba för organisationen Läkare utan gränser som logistiker i katastrofområdet Darfur i Sudan. Där försökte han framför allt lösa vattenproblemen. Flickvännen Francesca återvände till Italien.

Semester ihop

I fredags möttes paret i Kairo för att fira en veckas efterlängtad semester tillsammans.

– På lördagskvällen flög vår medicinske samordnare från Khartoum till Kairo för att besöka Tobias tidigt på söndagen. Då kan vi veta exakt hur han skadats, säger Dan Sermand, chef för Läkare utan gränser i Sverige.

Förutom det svenska paret skadades minst tre israeler och tre egyptier vid terrorattentaten.

De tre självmordsbombarna dog.

Terrorgrupp tar på sig attentatet

Terrordåden som skakat Egypten

UD avråder inte resa

Urban Hamid, Mattias Lundell, Åke Malm, Annika Sohlander