Wallström vill öka engagemanget för EU

Sveriges EU-kommissionär förstamajtalade i Umeå

NYHETER

Även om Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström varken kommer att efterträda Göran Persson som statsminister eller delta i valrörelsen nästa år så kommer hon att fortsätta med att hålla tal på första maj.

– Det tycker jag tillhör min rätt som människa och socialdemokrat.

Första maj har fortfarande sitt berättigande, framhöll Margot Wallström i sitt tal i Umeå på söndagen.

– Det är våra grundläggande rättigheter av frihet, jämlikhet och solidaritet som vi firar. Värderingar som bär oss fram även i motvind och förenar oss i ett ansvar för hur världen ser ut. Det är värderingar som inte är konjunkturberoende, sade hon.

Berättigad kritik

Wallström undvek svensk inrikespolitik och fokuserade i stället på internationella frågor och värderingar som håller Europa samman.

– Första maj har också blivit vår minnesdag för Europas enande. I dag för ett år sedan gick tio nya länder med i EU, en historisk dag för demokrati, utveckling och fred. Europa är inte delat av en mur längre.

Att många svenskar fortfarande är skeptiska till EU är inte så konstigt, tycker Wallström. Till exempel kan den förlegade jordbrukspolitiken och EU:s svårgenomträngliga byråkrati vara avskräckande. Och i enskilda frågor är kritik sund och berättigad.

– Men många gånger beskrivs EU som något löjligt som bara sysslar med byråkratiska detaljer – att grisar ska ha leksaker eller att alla män i EU-kommissionen ska få Viagrapiller betalda.

Hjälpa till

Gränsöverskridande problem som sexslavhandel, kriminalitet, terrorism, klimatförändringar och miljökatastrofer ska EU:s politiker bekämpa. Men som enskild individ måste man också vara med och hjälpa till, uppmanade Margot Wallström.

– Var själva med och blås lite i seglet. Vi måste tänka annorlunda och påverka mer inom EU.

Sverige spelar en viktig roll inom EU, underströk Margot Wallström.

– Både för att vi är framgångsrika på många områden och också för att vi vet hur man ska kunna bilda allianser. Det är med politiska värderingar och beslut som EU:s framtid avgörs.

Anders Edholm/TT