Kina firade 1 maj med shopping

Få uppmärksammade högtiden

NYHETER

Kina, med fler kommunister än resten av världen tillsammans, firade 1 maj med shopping snarare än politiska marscher.

I Asien, vars växande tillverkningsindustri påverkar arbetsmarknaderna i övriga världen, var det få som uppmärksammade arbetarnas högtid.

På Pekings största affärsgata Wangfujing trängdes tusentals människor som påbörjade den veckolånga förstamajledigheten med att konsumera.

Liksom två andra lika långa arbetsavbrott under året har 1 maj utformats av regimen i det medvetna syftet att spä på privatkonsumtion i form av handel och turism. Tåg och flyg var överfulla.

”Klart de vill roa sig”

– Folk arbetar hårt, och plötsligt får de en hel vecka ledigt. Klart att de vill roa sig, sade affärsmannen Cui Xiaomin i Peking.

En av få händelser som påminde om förstamajfirandets proletära rötter var att kommunistregeringen hedrade 2124 kineser med titeln ”mönsterarbetare”.

I Filippinernas huvudstad Manila marscherade cirka 3000 till presidentpalatset Malacanang, men förstamajdemonstrationen överskuggades av nya rykten om kupplaner mot president Gloria Arroyo.

Dödliga fabriker

I Dhaka i Bangladesh uttryckte några tusen av landets 1,8 miljoner textilarbetare sin ilska mot låga löner och farliga fabriker. I staden Palashbari dödades i mars 73 arbetare i en illa byggd textilfabrik som kollapsade.

I det oroliga Nepals huvudstad Katmandu utnyttjade cirka 5000 demonstranter arbetarhögtiden till att protestera mot kung Gyanendras maktövertagande tidigare i år. Polisen ingrep inte mot protesterna, trots att kungen förbjudit alla sådana folkliga viljeyttringar.

I flera städer i Indonesien gick tusentals människor ut på gatorna med krav på bättre arbetsvillkor och på att 1 maj ska utlysas som allmän helgdag.

TT